IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността около Тръмп удря и самолетните резервации към САЩ

След забраната на Тръмп, наложена през януари, международните пътувания към САЩ са намалели с 6,5% през следващите осем дни

11:44 | 06.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Резервациите за пътувания до САЩ през предстоящите месеци намаляват след положителния старт на годината, тъй като несигурността около възможна нова забрана спира посетителите, съобщава компанията за анализи в сектора ForwardKeys, цитирана от Ройтерс.

ForwardKeys, която анализира 16 млн. резервации за полети на ден от големите глобални системи за резервации, казва още, че пътуванията от САЩ до и от Близкия изток са били ударени особено силно, след като президентът Доналд Тръмп издаде забрана за влизане в САЩ на лица от седем предимно мюсюлмански страни от Близкия изток и Северна Африка

Несигурността властва и президентската реторика явно спира посетителите към САЩ“, казва основателят на ForwardКeys Оливие Джагър в изявление.

Търсенето на пътувания към САЩ явно ще бъде основна тема на най-голямото туристическо изложение в света – ITB, в Берлин тази седмица.

След забраната на Тръмп, наложена през януари, международните пътувания към САЩ са намалели с 6,5% през следващите осем дни, сочат данните на ForwardKeys от миналия месец.

В последната актуализация в понеделник компанията казва, че резервациите към САЩ са се възстановили, след като съдът спря забраната, но отново са намалели през деветте дни след обявяването на плановете за нова забрана на 17 февруари.

Като цяло резервациите за пътувания до САЩ през следващите три месеца се понижават с 0,4% спрямо миналата година. За сравнение, преди Тръмп да наложи ограничания за пътуванията се отчиташе ръст от 3,4%.

Проучването показва още, че акумулираните резервации от САЩ към Близкия изток са се увеличили с 12% спрямо миналата година през трите седмици преди забраната. През 4-те седмици след това обаче те намаляват с 27%.

Според сайта за търсене на билети Kayak търсенето на полети от Европа към САЩ се е понижило с 12% от изборите насам. Забраната обаче не е възпряла германците, които са една от нациите, харчещи най-много за пътувания, и търсенето на билети до САЩ е нараснало с 10% за периода, казва Kayak в данни, предоставени за Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още