IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пощенска марка беше продадена на търг за рекордните 9,5 млн. долара

Марката е смятана за най-рядката в света

17:48 | 18.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пощенска марка, описвана като най-рядката в света, беше продадена за 9,5 млн. долара на търг във вторник вечер, поставяйки нов рекорд, пише The Washington Post.

British Guiana One-Cent Black on Magenta отиде при колекционер, който наддава по телефона и предпочете да не разкрива самоличността си, обявиха от аукционната къща Sotheby’s.

Предишният рекорд за продажбата на пощенска марка е поставен през 1996 г., когато за марка, наречена Treskilling Yellow, купувачът плаща 2,2 млн. долара.

Предишният собственик на продадената във вторник марка е Джон И. Дюпон, който е наследник на химическа компания и запален колекционер. Дюпон плаща за рядката марка 935 000 долара през 1980 г. По-късно той е осъден за убийството на борец в свободен стил, от когото по-рано е бил победен. Дюпон умира в затвора през 2010 г.

Цената на продадената на 17-и юни марка се оказа под предварителните очаквания за сума между 10 и 20 млн. долара. Въпреки това заместник-председателят на Sotheby’s Дейвид Ридън заяви, че е развълнуван от поставения рекорд от 9,5 млн. долара.

Той определи случилото се като “наистина велик момент за света на колекционирането на пощенски марки”. По думите му цената трудно ще може да бъде надмината и вероятно няма да бъде надвишена, освен ако марката отново не бъде предложена за продажба.

Историята на марката започва от британски ученик, който в миналото живеел със семейството си в Британска Гвиана (сега Гвиана). Той бил начинаещ колекционер на пощенски марки, a през 1873 г. открил British Guiana One-Cent Black on Magenta, докато разглеждал старите лични писма на чичо си.

Марката е отпечатана през 1856 г. от издател на вестници в колонията след като местната пощенска служба не получила на време пратката си с марки от Лондон.

От службата обаче не останали доволни от качеството, тъй като сметнали, че марката можела да бъде фалшифицирана. Ето защо наредили на пощенските служители лично да парафират всяка марка по време на продажбата, за да се избегнат злоупотреби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още