IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имиграцията - основен двигател на сделките с имоти и цените в САЩ

Повечето чуждестранни купувачи на жилища в страната идват от Китай, голяма част от тях купуват много по-скъпи имоти в сравнение с американците

08:58 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Основен двигател на продажбите на имоти в САЩ и цените на жилищата се очертава да е динамиката на демографията заради имиграцията и нарастващия интерес на чуждестранните купувачи, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на експерти.

Пазарът на имоти в САЩ става все по-международен на фона на увеличаващия се интерес от страна на чуждестранни купувачи и семейства на имигранти. Според анализатори имиграцията влияе на наемите и цените на жилищата много повече, отколкото на трудовия пазар.

Очаквано увеличение на населението в градовете с 1% води до 1% ръст на наемите. Неочакван ръст на населението обаче може да увеличи наемите с почти 4 на сто, изчислява Алекс Наурастек, анализатор на имиграционната политика от Cato Institute.

Най-силно се усеща ефектът от имиграцията в районите с население с ниски и средни доходи.

„Всеки имигрант добавя 11,6 цента към стойността на имотите в даден район. През 2012 г. около 40 млн. имигранти са добавили приблизително 3,7 трлн. долара към американското жилищно богатство“, допълва Наурастек.

„Намаляването на населението може да засегне сектора на имотите, като доведе до понижаване на наемите и цените и увеличаване на свободните жилища. Имиграцията е най-добрият начин да се увеличи населението, а оттам да се засили предлагането на жилища и да нараснат и цените“, казва още експертът.

Даниел Хейл, управляващ директор на подразделението за проучвания на жилищния пазар на американската национална Асоциация на брокерите на имоти, коментира, че чужденците все повече смятат САЩ за перфектната дестинация за инвестиция в имот.

Асоциацията отчита нарастваща активност както от чужденци, така и от местни купувачи през последните седем години. Така през 2016 г. общият обем на сделките с имоти, осъществени от чужденци, достига 102,6 млрд. долара спрямо 65,9 млрд. долара 7 години по-рано.

Повечето от чуждестранните купувачи в последните години идват от Китай. Втората най-активна група са канадците.

Повечето чужденци в САЩ купуват по-скъпи имоти в сравнение с американските граждани и много по-често плащат в брой.

Данните на асоциацията показват още, че 22% от чуждестранните купувачи на имоти придобиват недвижимости във Флорида, 25% - в Калифорния, 10% - в Тексас, а 5% - в Аризона и Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още