IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантите засилват конкуренцията на жилищния пазар в Германия

Най-предпочитани от имигрантите са големите градове, които обаче привличат и все повече млади германци

13:08 | 30.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бустани Радван и Тим Герингер привидно нямат много общо помежду си. Първият е 22-годишен сирийски бежанец, пристигнал в Германия да търси убежище заради войната в страната му, а другият – 25-годишен студент по инженерство от селски район в Германия. И двамата обаче са се впуснали в задача с повишена трудност и тежка конкуренция за решаването ѝ – да си намерят жилище в Хамбург, един от най-скъпите градове за живеене в Германия, пише FT.

Първата им среща е по време на оглед на малък апартамент с площ 40 кв. м в отдалечено северно предградие на Хамбург. Радван е нов в процеса по търсене на жилище, видял е само 7 апартамента. От Герингер обаче научава колко е трудно да си намериш дом в града – младежът е огледал повече от 50 апартамента.

С пристигането на повече от 1 млн. бежанци през миналата година предизвикателствата пред жилищния пазар в Германия стават все повече, посочва изданието. Повече от 60% от пристигналите имигранти вероятно ще си осигурят убежище и в един момент ще трябва да си потърсят жилище извън държавните центрове и хостелите.

Най-предпочитани от имигрантите са по-големите градове, където има по-големи имигрантски диаспори и по-добри перспективи за заетост. Големите градове обаче привличат и все повече млади германци. От 2000 г. насам населението в петте най-големи града в Германия – Хамбург, Кьолн, Франкфурт, Мюнхен и Берлин, нараства с по около 10 на сто годишно.

От жилищното министерство на страната все още не смятат, че е настъпила криза на жилищния пазар. Ведомството признава обаче, че нуждите от жилища стават все по-големи в определени големи градове и в университетските градове, които са все по-привлекателни за населението.

Властите в Германия не желаят да изграждат специални сгради за настаняване на имигранти, за да избегнат създаването на гета и имигрантски квартали и да насърчат интеграцията на новопристигналите и получили статут на бежанци.

Заради засиленото търсене на жилища правителството изчислява, че са нужни 350 хил. нови домове да се строят всяка година. През миналата година обаче са били построени нови 270 хил. жилища.

На теория такъв обем строителство е напълно възможен. Изданието припомня, че през 1995 г. са били построени рекордните 603 хил. жилища. Строителната индустрия в Германия обаче също се оплаква от свиващата се работна сила и капацитетите ѝ в момента са други. Прииждащите имигранти биха могли да запълнят недостига на кадри в известна степен, но само след като научат немски и се квалифицират.

Другият проблем е с несъгласието на населението в много градове да се осъществяват нови проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още