IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Лондон продължават да поевтиняват заради ограниченията в заемите

Действията на Английската централна банка доведоха до ограничаване на кредитирането и охлаждане на пазара

14:21 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в Лондон продължават да поевтиняват заради ограниченията в заемите

Цените на жилищните имоти в Лондон продължават да се понижават, след като наложените рестрикции от Английската централна банка (АЦБ) ограничиха част от кредитирането. Стойностите са се понижили или са останали на същите нива в 18% от жилищните райони на града през третото тримесечие на годината. Това е двойно по-голям процент в сравнение с второто тримесечие на годината, сочат данните на анализаторската компания за недвижими имоти Hometrack, цитирани от агенция Bloomberg.

"Няма нищо неестествено в това забавяне в цените", обяснява Роб Ууд, който е икономист в Berenberg Bank в Лондон. "То бе предизвикано от действията на АЦБ, както и от мерките, взети от правителството, за ограничаване на поскъпването. Покачващите се цени на имотите щяха да бъдат опасни, заради това държавата трябваше да предприеме действия. Това, което наблюдаваме в момента, са наистина добри новини и изглежда планът на правителството е проработил", обяснява още Ууд.

Припомняме, че АЦБ наложи ограничения на ипотеките с високо съотношение заем към стойност, след като през лятото правителството обеща да предприеме мерки в тази насока. Британският финансов регулаторен орган представи още през пролетта по-строги правила при проверката дали купувачите могат да си позволят покупката на даден имот, както и поискаха от банките да потвърдят приходите, които има кредитополучателят. Оттам също така започнаха да направляват и лихвените нива.

Така в момента цените в Лондон са се понижили с около 10% в сравнение с пика им през пролетта, обяснява Джефри Дейбъл, главен изпълнителен директор на брокерската агенция Thamesview Estate Agents. Според данните от официалната статистика на Великобритания от март 2009 г. насам стойностите на жилищата са се повишили с близо 80%.

Централната банка и финансовият регулатор на страната одобриха контрола върху кредитирането, за да се ограничи увеличаването на задълженията на домакинствата. Според гуверньора на АЦБ Марк Карни това е и най-голямата заплаха за възстановяването на британската икономика. Заемите, включително и ипотечните, възлизат на около 145% от брутния разполагаем доход.

Дори и с влезлите в сила нови правила стойността на ипотечните кредити във Великобритания се очаква да се увеличи с още 5 млрд. британски лири и те да достигнат 120 млрд. лири през следващата година, прогнозираха от Съвета по ипотечните кредитори. Коефициентът на задлъжнялост на домакинствата спрямо приходите им се очаква да се увеличи допълнително през следващата година, след като той се понижаваше от 2008 г. насам, обясняват от службата, отговаряща за бюджета (Office for Budget Responsibility). Като се комбинират тези данни с повишаващото се потребление на хората се очаква коефициентът да надвиши 180% до 2020 г.

Големите ипотечни кредити са се понижили с 30% от септември до ноември тази година, обяснява компанията за оценка на имоти e.surv

Ограниченията при кредитирането са ударили цените на имотите в столицата повече, отколкото в останалата част на страната. Най-сериозни са намаленията на цените в централната част на Лондон, както и южните и западните райони, коментират брокери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още