IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните жилища в центъра на Лондон поевтиняват за първи път от 4 години

Пазарът на луксозни жилища в столицата губи инерция, след като се представяше по-добре от останалата част от Великобритания от 2009 г. насам

16:19 | 30.11.14 г.
Луксозните жилища в центъра на Лондон поевтиняват за първи път от 4 години

Жилищните цени в най-скъпите квартали в Лондон се понижиха на месечна база за първи път от четири години заради несигурността около данъците върху имотите и предстоящите избори, които разколебават купувачите, предаде Bloomberg.

Цените в 13 квартала, сред тях Челси и Мейфеър, които консултантската компания Knight Frank определя като първокласни централни райони на британската столица, са се понижили с 0,2% през ноември спрямо октомври, което е първият спад от октомври 2010 г., сочат данните на компанията.

Пазарът на луксозни жилища в Лондон губи инерция, след като се представяше по-добре от останалата част от Великобритания от 2009 г. насам.

Опозиционната Лейбъристка партия планира да събере 1,2 млрд. паунда (1,9 млрд. долара) от налагането на годишен данък върху жилища, оценени на над 2 млн. паунда, ако спечели изборите следващата година. Лейбъристите и Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън имат равна подкрепа от по 31% в проучване на YouGov/Sun от 28 ноември.

„Трудно е да се изредят конкретните причини за спада на цените по степен на влияние, но изглежда сред тях са предстоящите общи избори във Великобритания, предложението за данък върху големите имоти и влиянието на данъчната реформа за капиталовата печалба за чужденците”, обяснява Том Бил, директор жилищни проучвания в Лондон в Knight Frank.

Нарастването на цените на годишна база се забавя до 6,1% през ноември спрямо тазгодишния връх от 8,1% през юни, отчитат от компанията. Средното поскъпване за страната като цяло е било 8,5%, отчетоха ден по-рано от кредитора Nationwide Building Society.

Потенциалните купувачи от Азия, Близкия изток и Русия, които допринесоха за поскъпването на жилищата в централните райони на Лондон, сега са изправени пред поскъпващия паунд, както и серия от данъци, наложени от правителството на Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още