IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките със жилища за милиони удариха рекорд на Острова

През първото полугодие на 2014 г. във Великобритания са продадени 6143 жилища с цена над 1 млн. паунда

15:55 | 02.11.14 г.
Сделките със жилища за милиони удариха рекорд на Острова

Броят на продажбите на жилищни имоти на стойност поне 1 млн. паунда във Великобритания е достигнал рекордно висока стойност, сочат данни на Lloyds Bank, цитирани от PropertyWire.

През първото полугодие на 2014 г. в страната са сключени 6143 сделки с жилища с цена над 1 млн. паунда, което се равнява на 33 продажби всеки ден през периода. Това представлява ръст от 46% спрямо същия период на миналата година, когато са били реализирани общо 4198 продажби.

В сравнение с първата половина на 2009 година, когато продажбите в този пазарен сегмент достигнаха най-ниското си ниво през последното десетилетие, ръстът е 345%.

И макар сегментът на жилищата за милиони да се представя по-добре от общия пазар, той все още формира много малка част от него. Увеличението от 46% на сделките с жилища за над 1 млн. паунда през полугодието е значително по-голямо от повишението от 26% на продажбите на имоти с цени под тази граница за периода.

Скъпите жилища за над 1 млн. лири формират само 1,3% от всички жилищни продажби в страната, макар и този дял да се е удвоил от 2009 г. насам. В Лондон тези сделки формират 7,6% от всички продажби.

Общо 1360 жилища с цена над 2 млн. паунда са били продадени през първото полугодие, което е ръст от 43% на годишна база, сочат още данните.

Около 70% от всички сделки с жилища за милиони във Великобритания през периода са сключени в Лондон. Столицата е следвана от югоизточната част на страната с дял от 16% и Източна Англия с 6%.

Увеличение на сделките се наблюдава във всички региони на Острова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още