IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една мегасделка на хотелския небосклон

Accor придобива собственика на веригите хотели Fairmont, Raffles и Swissotel за 2,9 млрд. евро в брой и акции

11:18 | 10.12.15 г.
Още една мегасделка на хотелския небосклон

Най-голямата хотелска верига в Европа – Accor, придобива собственика на веригите хотели Fairmont, Raffles и Swissotel за 2,9 млрд. евро в брой и акции, съобщава FT.

Това е втората голяма сделка на хотелския пазар за един месец, отбелязва изданието.

Accor коментира, че сделката за 115 луксозни хотела и курорта и още 40 проекта ще доведе до създаването на "световен лидер в луксозния сегмент".

Френската група ще плати на Qatar Investment Authority и Kingdom Holdings в брой и с 46,7 млн. нови акции. Така близкоизточните инвеститори ще станат най-големите акционери в Accor със съответно 10,5 и 5,8 на сто дялове.

В резултат на сделката Qatar Investment Authority ще има две места в борда на директорите на Accor, а Kingdom Holdings – едно място.

Консолидацията в хотелския сектор тръгна заради положителното развитие на туризма и рекордните нива на заетост на местата за настаняване, особено в САЩ. Приходите от налична стая в страната са с 13 на сто повече спрямо 2007 г., когато беше регистриран предишният пик на пазара.

Миналия месец Marriott International придоби Starwood Hotels Resorts в сделка за 12,2 млрд. долара.

След сделката френската верига ще притежава 500 хотела от висок клас, включително Savoy в Лондон, Plaza в Ню Йорк и Raffles в Сингапур.

Главният изпълнителен директор на групата Себастиен Базен коментира, че компанията навлиза дълбоко в луксозния сегмент заради темповете му на развитие и по-бързия растеж в сравнение с пазара като цяло.

Сделката разширява значително и географския обхват на компанията – освен Европа, в Азия и Северна Америка, което е огромна стъпка за нейното развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още