IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на цените на имотите във Великобритания с 18% до две години при Brexit

Жилищният сектор на Острова ще се окаже под сериозен натиск при излизане на Обединеното кралство от ЕС

15:58 | 22.05.16 г.
Срив на цените на имотите във Великобритания с 18% до две години при Brexit

Жилищният сектор във Великобритания ще се окаже под сериозен натиск през следващите няколко години, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз, показва доклад на финансовото министерство, пише Bloomberg.

Докладът на Министерство на финансите на Великобритания сочи, че цените на имотите ще спаднат между 10% и 18% до 2018 година, ако Великобритания напусне ЕС.

Финансовият министър Джордж Озбърн смята, че това няма да бъде добра новина за хората, които възнамеряват да закупят жилище, тъй като ипотечните заеми ще станат по-скъпи и тяхното отпусне ще бъде по-трудно. Министерство на финансите ще публикува пълния си доклад с очакваните краткосрочни последствия върху финансите на Великобритания при евентуален Brexit през следващата седмица.

„Ако Великобритания излезе от ЕС, това ще предизвика икономически шок, който неминуемо ще удари финансовите пазари“, коментира Озбърн по време на срещата на Г-7, която се проведе в Япония този петък.

„Хората няма да имат ясна визия за бъдещето. В дългосрочен план страната и нейните граждани ще станат по-бедни. Това ще се отрази върху стойността на жилищните имоти. В същото време, купувачите на първи дом ще бъдат сериозно засегнати заради покачването на лихвите по ипотечните заеми и по-трудния достъп до този тип кредитиране. Така че никой няма да спечели от тази ситуация“, каза Озбърн.

Още бизнес новини четете в Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още