IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Actavis потвърди, че преговаря за Allergan

Сделката може да възлезе на над 60 млрд. долара в брой и акции

17:56 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Actavis потвърди, че преговаря за Allergan

Actavis Plc е в преговори за придобиването на Allergan Inc. за поне 60 млрд. долара, или над 200 долара за акция. Възможно е споразумението за трансакцията да бъде подписано до две седмици, предава Bloomberg, като се позовава на източници, запознати с преговорите.

Двете компании се опитват да стеснят разликата от около 3 млрд. долара между това, което Actavis е готова да плати, и това, което очаква Allergan, твърдят източниците, които настояват да не бъдат идентифицирани. Производителят на ботокс иска да получи повече от 210 долара за акция, докато Actavis възнамерява да плати сума, по-близка до 200 долара, казват източниците.

Всяка една оферта от Actavis вероятно ще включва собствени акции, както и пари в брой, казват източниците. Акциите на базираната в Ървайн, Калифорния, Allergan поскъпват с 1,3% до 197,85 долара за акция към 17,10 днес, като по този начин компанията има пазарна стойност от около 59 млрд. долара. 

Дружествата може да успеят да постигнат споразумение този месец, казват още източниците, тъй като Allergan се стреми да отблъсне враждебна оферта от страна на Valeant Pharmaceuticals International Inc. Valeant заяви по-рано, че е готовa да плати най-малко 200 долара за акция на Allergan и има подкрепата на най-големия акционер на Allergan - Pershing Square Capital Management LP на активиста инвеститор Бил Акман.

Въпреки това преговорите може да се проточат и не е сигурно, че двете страни ще постигнат споразумение. Allergan се опитва да сключи сделка преди срещата на Борда на директорите на 18 декември, казват източниците на агенцията. Тогава акционерите ще гласуват предложението на Valeant и Акман за отстраняване на директори в Allergan, като в крайна сметка планът е те да се заменят с такива, които са по-податливи на офертата на Valeant.

За евентуалната оферта първи на 5-и ноември съобщи Ройтерс. Тогава обаче не беше сигурно името на кандидата. Слуховете, че Actavis иска след опита си през лятото да направи нов опит за придобиване, витаят в пространството от около четири седмици.

В началото на ноември американски съд разреши на Pershing Square Capital на Уилям Акман и на Valeant Pharmaceuticals да използват по време на общото събрание на акционерите правото си на глас чрез своя 9,7%-ен дял. По-рано през октомври Allergan се оплака пред съда срещу 9,7%-ния дял на Pershing Square. Производителят на ботокс обвинява Акман, че при придобиването на този дял е нарушил правилата за търговия с вътрешна информация.

Акман и Valeant свикват събрание на акционерите в средата на декември, на което акционерите ще гласуват за премахването на част от мениджмънта под ръководството на изпълнителния директор Дейвид Пьот. Акман и Valeant планират да назначат едно "по-управляемо" ръководство. Те са спечелили вече подкрепата на 35% от акционерите за провеждане на събранието, но ще имат нужда от най-малко още 15%, за да спечелят вота срещу сегашното управление.

През октомври Акман и Valeant предложиха нова оферта – с 4,5 млрд. долара по-висока от предишната, която повишава оценката на Allergan до 56 млрд. долара. Ако поглъщането се случи на тази цена, това ще бъде най-голямата корпоративна сделка през годината и ще надмине друга трансакция в бранша – покупката на AbbVies от Shire за цена от 54 млрд. долара, която все още не е завършена.

Едно евентуално сливане на Valeant с Allergan би помогнало на канадската компания, която от 2010 г. се намира в период на активни придобивания, да се превърне в един от водещите пет играчи по пазарна капитализация в сектора към 2016 г., каквито са амбициите, заявени от главния ѝ изпълнителен директор Майкъл Пиърсън. Тази стъпка представлява и поредното раздвижване във фармацевтичния бранш, започнало през 2011 г. и достигнало пика си през април с мерки, предприети от компании като Pfizer, GlaxoSmithKline (GSK) и Novartis, отбелязва Bloomberg.

По данни на агенцията само за последните няколко месеца в сектора са се случили придобивания и сливания на стойност 141 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още