IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Valeant отново подслади офертата си за Allergan

Компанията и фондът на Уилям Акман правят всичко възможно за осъществяване на сделката

15:42 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Valeant отново подслади офертата си за Allergan

В битката за придобиване на производителя на ботокс Allergan фармацевтичната компания Valeant Pharmaceuticals International и активистът инвеститор Уилям Акман подобряват своята съвместна оферта. Според добре информирани източници те вече предлагат на инвеститорите с 15 долара на акция повече, за да опазят Valeant от сливане с конкурент от индустрията, пише Тhe Wall Street Journal.

Новата оферта би била с 4,50 млрд. долара по-висока от предишната и би повишила оценката на Allergan до 56 млрд. долара. Ако поглъщането се случи на тази цена, това ще бъде най-голямата корпоративна сделка на годината и ще надмине друга трансакция в бранша – покупката на AbbVies от Shire за цена от 54 млрд. долара, която все още не е завършена.

С повишената оферта Valeant и хедж фондът на Акман Pershing Square Capital Management LP биха платили въз основа на цената на затваряне на акциите на Valeant във вторник сега по 191 долара за акция. Това представлява премия от 2,5 на сто спрямо цената на книжата на Allergan във вторник, когато се търгуваха по 186,20 долара за брой. 

Valeant и Pershing преговарят още за точната времева рамка на придобиването и конкретния микс от пари в брой и акционерен капитал, твърдят запознатите източници.

Крайната цена зависи от това колко пари ще поиска Square Pershing за своя дял от 9,7% дял в Allergan. Когато участниците в сделката за първи път през май договориха увеличение на цените, Акман се съгласи да получи само акции от Valeant и по-ниска цена за една акция, отколкото бяха склонни другите акционери на Allergan. Управляваният от Акман Pershing Square Capital Management е най-големият акционер в Allergan с дял от 9,7% от акциите, уточнява агенцията.

Цената на акциите на Valeant се повиши с 14% от средата на август, което повишава и стойността на офертата за придобиване. Около 60 на сто от цената се предвижда да се платят в акции. Според някои източници преговарящият екип очаква вследствие на ръста на цената на акциите заради очакваните добри финансови резултати стойността на офертата да се повиши до около 200 долара за акция. За тази цел обаче книжата на Valeant би трябвало да поскъпнат с още около 9% спрямо сегашните нива. 

Същевременно офертата е и нетипична, пише Ройтерс, доколкото инвеститори активисти като Акман купуват обикновено дялови участия, а след това лобират за стратегически промени в компаниите, в които инвестират.

С коригираната обща оферта Valeant и Pershing възнамеряват да възпрат други хедж фондове, така наречени импулсни инвеститори да купят до 30 октомври повече акции от Allergan, казва запознато със случващото се лице. На този ден изтича срокът, в който акционерите могат да заявят право на глас за избора на Съвета на директорите през декември.

Акман и Valeant свикаха събрание на акционерите през средата на декември, на което акционерите ще гласуват за премахването на част от мениджмънта под ръководството на изпълнителния директор Дейвид Пьот. Акман и Valeant планират да назначат едно "по-управляемо" ръководство. Те са спечелили вече подкрепата на 35% от акционерите за провеждане на събранието, но ще имат нужда от най-малко още 15%, за да спечелят вота срещу сегашното управление. Така те възнамеряват да заемат по-голямата част от борда на директорите в Allergan и така да проправят пътя към преговорите за поглъщане, на които досега производителят на ботокс се противеше.

От своя страна, Allergan се оплаква пред съда заради 9,7%-ния дял на Pershing Square. Производителят на ботокс обвинява Акман, че при придобиването на този дял е нарушил правилата за търговия с вътрешна информация.

Евентуално сливане би помогнало на Valeant, която от 2010 г. се намира в период на активни придобивания, да се превърне в един от водещите пет играча по пазарна капитализация в сектора в световен мащаб към 2016 г., каквито са амбициите, заявени от главния изпълнителен директор на канадската компания Майкъл Пиърсън. Стъпката е същевременно поредното раздвижване във фармацевтичния бранш, започнало през 2011 г. и достигнало пика си през тази година с активност от страна на компании като Pfizer, GlaxoSmithKline и Novartis, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още