IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Valeant подслажда офертата си за Allergan до почти 50 млрд. долара

Канадската компания обещава да инвестира и 400 млн. долара в развойната дейност на обещаващо лекарство

18:11 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Valeant подслажда офертата си за Allergan до почти 50 млрд. долара

Канадската фармацевтична компания Valeant (Valeant Pharmaceuticals International Inc) увеличи своята оферта за покупката на производителя на ботокс Allergan до 49,40 млрд. долара. Valeant предложи днес по 58,30 долара за акция на Allergan в брой. Това е с десет долара повече от първоначално планираната цена, която канадците искаха да платят. Частта, която трябва да бъде финансирана чрез акции, остава без промяна. Така общата цена, предложена за Allergan, е по 166,16 долара за акция, или общо 49,4 млрд. долара, пише Financial Times.

Досега Valeant нямаше успех с опита си за придобиване. Засега базираният в Калифорния Allergan не дава отговор на последната оферта. Групата от Квебек си партнира с големия инвеститор в Allergan Уилям Акман и подаде първото си предложение за враждебно придобиване през април. Управляваният от Акман хедж фонд Pershing Square Capital Management е най-големият акционер в Allergan с дял от 9,7% от акциите, уточнява Ройтерс.

Първоначално Allergan отхвърли офертата като твърде ниска и посочи своите високи перспективи за растеж. Компанията разчита на използването на нервния токсин ботокс не само като средство за изглаждане на бръчки, но също така и като средство срещу главоболие. 

Valeant заяви още, че ще предложи и допълнително по до 25 долара на акция в зависимост от бъдещите продажби на лекарството за очи Darpin на Allergan, което е все още във фазата на проучванията.

В сряда Valeant обеща още да инвестира около 400 млн. долара, за да развие Darpin, което е изправено пред забавяне, ако сделката се провали.

Майкъл Пиърсън, председател и главен изпълнителен директор на Valeant, призова Allergan да „започне дискусии с нас веднага, така че да можем да консумираме тази взаимно изгодно сделка своевременно".

В писмо до борда на Allergan той заяви: „През последните няколко седмици вече сме се срещали с вас и чухме възгледите на редица акционери на Allergan. Нашата ревизирана оферта се основава на конкретната обратна връзка, която получихме в нашите дискусии“. „Според последните публични изявления на Allergan в тази компания има фундаментално неразбиране на нашия бизнес модел и неговото изпълнение", пише още той. „Една нова среща на нашите мениджърски екипи ще ви позволи да преразгледате фактическите обстоятелства по отношение на нашата оферта и ще ви даде възможност да предоставите на Борда си необходимата информация“.

По-рано мениджъри на Allergan, пожелали анонимност, изявиха съмнението си относно жизнеспособността на бизнес модела на Valeant, който се основава отчасти на придобиване на конкуренти и намаляване на разходите.

„Ако моделът на Valeant се приложи и в нашия бизнес, това ще доведе до по-бързо намаляване на скоростта на нашата стратегия. Ако трябва да си представя къде щяхме да сме сега (след поглъщане от Valeant), бих казал, че ще има доста драматично събитие по отношение на нашия растеж и ще трябва да намалим R&D дейността", заяви главният изпълнителен директор на Allergan Дейвид Пайът.

Едно евентуално сливане би помогнало на Valeant, която от 2010 г. се намира в период на активни придобивания, да се превърне в един от водещите пет играчи по пазарната си капитализация в сектора в световен мащаб към 2016 г., каквито са амбициите, заявени от главния изпълнителен директор на канадската компания Майкъл Пиърсън през януари. Тази стъпка представлява и поредното раздвижване във фармацевтичния бранш, започнало през 2011 г. и достигнало пика си през април с мерки, предприети от компании като Pfizer, GlaxoSmithKline (GSK) и Novartis, отбелязва Bloomberg. По данни на агенцията само за последните 12 месеца в сектора са се случили придобивания и сливания на стойност 141 млрд. долара.

През април, при подаването на първата оферта, от канадската компания посочиха, че очакват обединяването с Allergan да доведе до свиване на разходите с поне 2,7 млрд. долара на година. През миналата година приходите на Allergan са в размер на 6,3 млрд. долара, а продажбите на Valeant възлизат на 5,8 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още