IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Apple повлякоха целия технологичен сектор

Dow Jones и S&P 500 финишираха на само 2% от достигнатите рекорди

23:15 | 27.04.16 г. 5
Акциите на Apple повлякоха целия технологичен сектор

Dow Jones и S&P 500 отбелязват втори пореден ден на ръстове, след като днес Федералният резерв на САЩ остави без промяна паричната си политика.

Двата индекса се повишиха със съответно 0,28% до 18 041 пункта и 0,16% до 2 095 пункта – само с по около 2% от достигнатите рекордни стойности.

Същевременно технологичният индекс Nasdaq изтри 0,51% до 4 863 пункта, повлечен от резките спадове при акциите на Apple заради разочароващите финансови резултати на компанията. В края на сесията технологичният гигант изтри малко над 6 на сто от пазарната си оценка и стана най-губещата компания в състава на индекса на “сините чипове”  на технологичния индекс.    

Същевременно най-силна подкрепа на Dow Jones оказаха акциите на Boeing, Verizon Communications и Chevron, които поскъпнаха със съответно 2,88%, 2,48% и 1,53%.

Apple повлече целия технологичен сектор, който се оказа най-губещ от секторите в състава на широкия индекс със среден спад от 0,84%. Здравният сектор отбеляза спад от 0,12%. На другия полюс са телекомуникационните и енергиийните компании с ръстове от съответно 1,89% и 1,66%.

“Решението на Федералния резерв не беше събитие за пазара. Инвеститорите продължават да се фокусират върху цените на петрола и фундаментите, включително финансовите отчети”, коментира пред CNBC Кевин Ман, президент на консултантската компания Hennion & Walsh Asset Management.

Според други анализатори на Фед ще му е трудно да поддържа предишното си становище за увеличение на лихвените нива на два пъти през тази година.

Цената на петрола се повиши до най-високо равнище от ноември 2015 г., след като трейдърите насочиха вниманието си към добивите в САЩ, които спадат за седма поредна седмица, съобщава MarketWatch.

В средата на сесията на стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на черното злато изтриха част от първоначалните повишения при обявяването на данните за запасите от петрол в САЩ. По-късно обаче, след като Федералният резерв обяви, че запазва без промяна паричната си политика, цената на черното злато отново тръгна нагоре.

По-високите лихви в САЩ биха подкрепили долара, което пък натежава на деноминираните в долари цени на петрола, обяснява изданието.

В края на сесията в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през юни поскъпна с почти 3 на сто (1,29 долара) до 45,33 долара за барел. В Лондон юнските контракти на сорта брент поскъпнаха с 3,2% (1,44 долара) до 47,18 долара за барел.

Златото поскъпна до най-високото ниво от седмица насам. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през юни отбелязаха ръст от 0,6% (7 долара) до 1 250,40 долара за тройунция. В електронната търговия след като Фед обяви решението си за лихвите златото изтри част от повишенията до 1 247 долара за тройунция.

Същевременно доходността по 10-годишните американски облигации се понижи също до най-ниското ниво от седмица – със 7 базисни пункта до 1,860%. Това е и най-силният спад на доходността по ценните книжа от 8 март насам.

Доходността по 2-годишните американски облигации изтри 2,4 базисни точки до 0,841%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Следващата икономическа криза: нов дот-ком балон, срив на еврото или задлъжнялост до живот? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/09/2549118_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_nov_dot-kom_balon/Следващата икономическа криза: колапс в петролната индустрия, сриване на фондовия пазар или дълговете на Китай? - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2015/06/03/2545745_sledvashtata_ikonomicheska_kriza_kolaps_v_petrolnata/ ПОВЕЧЕ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Импе, нали Ябълката беше една от "могъщите" ти компании?Само не се паникьосвайте.... до 1-2год. ще видим и цени от 75-80$, както бе и с БМВ и с кой ли още не от така наречените "могъщи" компании.Спокич и на Алианца няма да им се размине...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
Айде на пазара за дъвки с дъх на ябълки, Апли пожелавам ви скоротечен разпад и да повличате много повече ако може всичко надолу .... :)) Apple Suicide: Man With Head Wound Found Dead Inside Apple Conference Room; Gun Nearbyhttp://***.zerohedge.com/news/2016-04-27/dead-body-founds-apples-cupertino-headquarters
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още