IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple с първи тримесечен спад на приходите от 13 години

Акциите на концерна се сринаха със 7,5% в разширената търговия след края на конферентния разговор с Тим Кук

00:34 | 27.04.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тримесечната печалба на американския технологичен концерн Apple Inc. се свива с 22,5%, докато приходите намаляват за първи път от 2003 г. насам, а продажбите на iPhone намаляват за първи път в корпоративната история.

Компанията предсказа нов спад за текущото тримесечие, повлиян от отслабващото търсене на неговия iPhone.

Приходите от продажби през третото тримесечие, което приключва през юни, ще бъдат в диапазона между 41 млрд. и 43 млрд. долара, поясни компанията във вторник в изявление. Като цяло анализаторите очакват приходи до 47,4 милиарда долара, показва проучване на Bloomberg.

Компанията също така прогнозира брутен марж, внимателно наблюдавана мярка за рентабилността, отразяваща дела на приходите, които остават след приспадане на производствените разходи, от 37,5% до 38%, малко под прогнозите на анализаторите от 39,3%.

Apple също така обяви, че разширява своята програма за връщане на капитал, която включва дивиденти и обратно изкупуване на акции. Сега концернът планира да върне 250 млрд. долара в брой на акционерите до края на март 2018 г., в сравнение с досегашния си план за 200 млрд. долара.  Откакто започна да връща пари в брой на акционерите си през 2012 г.  Apple е изплатила 163 млрд. долара до края на март, показват изчисления на MarketWatch.

Акциите на базирания в Купертино концерн се сринаха със 7,5% в разширената търговия след края на конферентния разговор с главния изпълнителен директор Тим Кук.

 

Резултатите за второто тримесечие

 

Приходите и печалбата за второто тримесечие, приключило на 26 март, попаднаха под очакванията на анализаторите, докато Apple се бори да запази ръста на продажбите, който бе отчетен след пускането на пазара на по-големите смартфони в края на 2014 г. до 2015 г.

Приходите от продажби през второто тримесечие се свиват с 13 процента, а доставките на iPhone са намалели с 16%.

През второто тримесечие, което приключи през март, приходите спадат от 58 млрд. долара година по-рано до 50,6 млрд. долара. Средната оценка на анализаторите беше за приходи в размер на 52 млрд. долара.

Печалбата за периода възлиза 10,52 млрд. долара, или 1,90 долара за акция, докато преди година бе в размер на 2,33 долара за акция (13,57 млрд. долара), а анкетирани от FactSet анализатори очакваха тя да е в размер на 11,09 млрд. долара, или 2 долара за акция.

„Данните, които спадат, са на броя на хората, които актуализират моделите си", заяви главният финансов директор Лука Местри. „През миналата година имахме много силен цикъл на ъпгрейд на iPhone".

Опасенията за забавяне на търсенето на смартфони допринесоха за спада с почти 20% на цената на акциите на Apple за последните 12 месеца. Акциите се обезцениха с по-малко от 1 на сто до 104,35 долара във вторник в Ню Йорк. Това даде на Apple пазарна капитализация от около 579 млрд. долара - все още най-голямата компания в света по този параметър.

 

След осем поредни години на нарастващи продажби на iPhone от представянето на продукта на пазара през 2007 г. сега Apple заяви, че е продала 51,19 млн. броя от телефона, спад за периода от 16,3% спрямо 61,17 милиона единици, пласирани година по-рано. Това е сериозно доказателство за насищащ се пазар и засилваща се конкуренция, коментира MarketWatch.

 

Средностатистическите очаквания на анализаторите бяха за  50,7 млн. броя продадени iPhone за тримесечието, показват данни на Bloomberg. Но средната продажна цена пада до 641 долара, под консенсусната оценка на специалистите от 658 долара. 

Продажбите на таблетите iPad спадат с 19% на годишна база до 10,25 млн. броя за 4,41 млрд. долара.

Продажбите на компютрите Mac спадат със „само“ 9 на сто на годишна база до 4,03 млн. броя, генерирайки приходи за 5,1 млрд. долара.

Сегментите „Услуги“ и „Други продукти“, които включват и Apple Watch, са единственият светъл лъч, с ръстове от 20% с 30% на годишна база. 

Предисторията... 

Apple започна 2016 г. с пазарна стойност от над 550 млрд. долара, далеч под пика си от 2015 г., но все пак като гигант. Нейните приходи от продажби надхвърлиха 230 млрд. долара през последната фискална година. Година по-рано те бяха с 28% по-ниски, а преди десетилетие възлизаха на едва 14 млрд. долара.

Технологичният производител е компанията с най-много пари в брой, най-силната марка и най-добре представящите се магазини за търговия на дребно в света. Неговите 500 милиона потребители се считат за глобален елит. И той постига всичко това, като пренебрегва общоприетите до тогава закони на бизнеса. Apple продава само шепа продукти от лукс класа и никога не намалява или регулира цените си, за да съответстват те на тези на конкурентите ѝ.

Стив Джобс, съоснователят на концерна, разби догмата на традиционната технологична индустрия, че отвореният стандарт – разбирай Windows на Microsoft или Android на Google, операционни системи, които могат да работят на всеки хардуер, ще надвият затворения стандарт, собствена платформа, като тази на Apple. Той направи това, като вложи сериозни средства в дизайна и обслужването на клиентите, дисциплини, които технологичните гиганти по принцип разглеждат на заден план.

Една проста формула насърчи успеха на Apple: идентифицирането на нова технология, която може да промени начина, по който хората използват и комуникират информацията и, както и залагане на всичко в създаването на един неустоим продукт за заможните клиенти. Този подход даде на Apple огромни предимства. Само с няколко устройства, които работят на един и същ софтуер, разходите на дружеството за развойна дейност са почти три четвърти по-ниски като дял от приходите, от тези на Microsoft и Google. Тъй като Apple продава толкова много продукти на едни и същи потребители, компанията харчи много по-малко от приходите си.

Но шлагерът на Apple - iPhone, е и най-големият източник на безпокойство. През 2015 г. на iPhone се падат 66 на сто от приходите на Apple. През януари компанията прогнозира първия си спад на продажбите от повече от едно десетилетие, което засили опасенията, че Apple достига границите на растежа на iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

21
rate up comment 31 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Не бе найте ли кво, хванете си купете акции на Aплите инвестирайте там all in ако щете, или ако имате вече такива си ги дръжте там те ше станат по 8 бонбона парчето .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 31 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
напротив даже доста се сбъдват .... даже и аз се учудвам от себе си напрао съм *** добрия ... :)) От най_яката компания стават пред последни на DOW неудачника ем ако искат аз ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 33 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Аз съм съгласен и тройно да му платим, само и само да ни отърве от себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 32 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
каква глобална икономика ве пумпъл да не би на тебе да ти върне нещо ?!? Ше върне на тея дет са я разбалончили тая компания нали ФЕДа исипа 4 трилиона .... Какво да смятам какво ново имат тея шемети Аплите да не би да са напрайли летяща чиния ?!? Докат беше жив Жобса беше що беше са евреите си прибират парите и "страшната компания" отива на Г. Кирков с дъвките с дъх на ябълка за 1.50 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 32 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Поевтиняване на акциите днес може да доведе до изтриване на около 45 млрд. долара от общата пазарна стойност на компанията - http://***.investor.bg/analizi/262/a/apple-e-napyt-da-stane-neudachnikyt-na-dow-215885/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 32 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Според McKinsey Global Institute глобалният общ дълг за периода 2007-2014г. се е увеличил с $ 57 трилиона изпреварвайки ръста на световния БВП като проценти ,и Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group обясни как расте дългът и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 33 rate down comment 0
khao
преди 7 години
и на латиница пак е лоша :) ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 0
khao
преди 7 години
хахахахаха *** е лоша дума :):) шшшто ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 35 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Мише, как комунист като теб разбира пазарна икономика и бизнес модели - не прочетели, че ще върнат над 250 милиарда на инвеститорите? *** Кук му е пределно ясно какво става и какво ще става най-важното - в такива случай връщане на капитал е по-доброто от декапитализиация следствие на бизнес цикъла. Щом компания с 250 милиарда кешовиналичности решава да ги връща, значи смятай за какво си говорим за глобалната икономика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 36 rate down comment 1
khao
преди 7 години
оптимист си ти ... религиозните фанатици никога не млъкват и го правят безплатно по лични самозаблуждения :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още