IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама пристигна в Германия в защита на ТТИП

Германският министър на икономиката Зигмар Габриел призова САЩ да направят отстъпки в преговорите по споразумението

16:44 | 24.04.16 г. 30
<p>
	Барак Обама пристигна в Хановер, за да лобира за ТТИП. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барак Обама пристигна в Хановер, за да лобира за ТТИП. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама пристигна в Германия на двудневно посещение, за да даде заедно с канцлера Ангела Меркел тласък на спорното проектоспоразумение за свободна търговия между САЩ и Европейския съюз, предаде Франс прес.

Президентът на САЩ Барак ще се опита да спечели подкрепа за споразумението, наречено Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP). Германското правителство също подкрепя сделката, макар сред обществото да има силна съпротива, припомня АП, предава БТА.

Междувременно в Германия се проведоха протести срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ преди визитата на американския президент.

Президентският боинг се приземи на летището в северния град Хановер за петата и последна визита на Обама в Германия като президент на САЩ.

Обама и Меркел ще открият днес Хановерския панаир.

Президентът ще посети също двореца от 17-ти век Херенхаузен, където ще разговаря с Меркел и където ще бъде вечерята в негова чест.

В понеделник Обама, Меркел и лидерите на Великобритания, Франция и Италия ще се съберат в двореца за мини среща на върха, на която ще обсъдят световните проблеми.

Над 60 процента от германците съжаляват, че Обама не може да се кандидатира за трети мандат, показва публикувано днес във в. "Билд ам зонтаг" допитване на социологическата агенция "Емнид", цитирана от ТАСС. 

Анкетата сочи, че 34 процента от запитаните не изпитват никакво съжаление, че идва краят на управлението на Обама. Петдесет и един процента от германците смятат, че Обама заслужено е получил Нобеловата награда за мир през 2009 г.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова САЩ да направят отстъпки в преговорите по споразумението за свободна търговия с Европейския съюз, предупреждавайки, че без компромиси то може да се провали, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Американците искат да се придържат към идеята си "Купувайте американското", която ние не можем да приемем", заяви днес Габриел пред бизнес изданието "Ханделсблат". Той се оплака също така, че Вашингтон не иска да допусне европейски компании до търговете за обществени поръчки. 

"Ако американците се придържат към тази позиция, няма да имаме нужда от споразумение за свободна търговия. Тогава ТТИП ще се провали", посочи вицеканцлерът. 

Американският министър на търговията Пени Прицкър заяви, че американското правителство настоява преговорите по споразумението да приключат още тази година, предаде ТАСС. В интервю за германското списание "Шпигел" Прицкър призова германските власти да защитават по-активно споразумението. 

"Честно казано, германското правителство и германската промишленост трябва по-силно да агитират за ТТИП, така, както и ние в САЩ", заяви тя. Министърът отхвърли обвиненията в непрозрачност при преговорите, заявявайки, че определена степен на конфиденциалност е необходима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

25
rate up comment 4 rate down comment 1
Nathan
преди 7 години
ТТИП няма нищо общо със свободната търговия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
към пост 21 и 22 : "Това означава, че ФРГ е полупроекторат на САЩ, които могат да извършват от територията на ФРГ всякакви действия, които счетат за "необходими".Опитите да се излезе от този похлупак завършват печално. Главата на Дойче банк Алфред Херхаузен предлагаше на Хелмут Кол да обвърже рублата не към долара, а към немската марка, което ще направи Русия и ФРГ два стълба на европейската система. И скоро след това Херхаузен беше взривен в неговия "Мерцедес"...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
http://***.trinitas.ru/rus/doc/0012/001d/3767-ar.pdfЗа това става въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
към пост 21 : "Като притежатели на неотменимото право на победители, разпростряно върху цяла Германия, а също така върху Берлин, по този начин те преустановявали, т. е. правили недействителни тези членове от Основния закон, които те разглеждали като ограничение на своите пълномощия. Това се разпростирало и върху член 116, който предвиждал след обединението на Германия приемането на Конституция вместо на Основен закон.Егон Бар съобща също, че немските федерални канцлери, естествено, се опитвали да скрият подобен род договорености със съюзниците и на първо място със Съединените щати.Бранд бил възмутен, че от него се изисква да подпише такова унизително писмо. Та нали в крайна сметка той е бил избран за федерален канцлер и е имал, както смятал, определени задължения, свързани с положената от него служебна клетва. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Твърде убедително доказателство за съществуването на актовете на канцлера е интервюто на Егон Бар (Egon Bahr), влиятелен съветник на Вили Бранд и много авторитетен политик в Германия. Ето какво съобщи той в статия, публикувана в седмичника Die Zeit: Това се случи през една от първите вечери в двореца Шаумбург, след като там се пресели Бранд... Донесох на Бранд проект за писмо, което предстоеше да бъде изпратено до неговия съветски колега Алексей Косигин, на когото той искаше да предложи неформален обмен на мнения. Но за Бранд много по-важно бе да разкаже това, което му се бе случило през този ден. Един от високопоставените чиновници му предоставил за подписване три писма. Те били адресирани до посланиците на три държави САЩ, Франция и Великобритания, като върховни комисари. .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
.......Подписвайки тези писма, той бил длъжен да потвърди тези задължителни условия, които военните губернатори направили в свое тайно писмо, относно Основния закон от 12 май 1949 г. Като притежатели на неотменимо"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Не бързай с присъдите! ;) "През 2007 г. се появи книгата "Немската карта" на ексшефа на военното контраразузнаване на ФРГ Хелмут Комос. Той твърдеше, че съществува таен държавен договор от 21 май 1949 г., в който, с графа "Строго секретно" са изложени основните ограничения, въведени от трите западни страни победителки САЩ, Англия и Франция, за суверенитета на ФРГ. С него всеки нов канцлер преди да положи клетва е длъжен да подпише в САЩ документ, получил названието "канцлер акт". Според Комос договорът ще действа чак до 2099 г., което означава, че ФРГ продължава да е окупирана държава, без национален суверенитет и международна юридическа субективност.Тази информация беше потвърдена и от Егон Бар, в миналото съветник на Вили Брандт, канцлер на ФРГ от 1969 1974 г. През 2009 г. Бар сподели, че Брандт е трябвало да подпише унизителни документи, ограничаващи суверенитета на ФРГ. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=TITA1hO7zE8А ето малко дебати от Бундестага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/04/24/merkel-haelt-an-ttip-fest-wir-sollten-uns-sputen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Меркел е за съд поне за две неща : бежанският хаос и подписването на ТТПИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още