IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш шеф във Фед: Не бързайте със свиването на стимулите

Виждам много аргументи в полза на "бъдещите насоки", заяви бившият зам.-председател на централната банка Доналд Кон

09:42 | 14.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бивш шеф във Фед: Не бързайте със свиването на стимулите

Федералният резерв не трябва да бърза с оттеглянето на сегашните си мерки за стимулиране, заяви в интервю за The Wall Street Journal бившият заместник-председател на щатската централна банка Доналд Кон.

Кон, който заемаше втория по сила пост в институцията допреди три години, посъветва бившите си колеги да изчакат до следващата година преди да започнат да намаляват месечната програма за стимулиране, известна като количествени улеснения.

"Мисля, че трябва да изчакаме с изтъняването на количествените улеснения", посочи експертът.

В разгара на кризата отпреди пет години, Фед въведе набор от неконвенционални инструменти, включващи три етапа на мащабни покупки на активи. Действията разшириха баланса на институцията със свежа ликвидност от почти 4 трлн. долара.

Последният етап от количествените улеснения включва месечни покупки на ипотечни облигации и други активи на стойност 85 млрд. долара. Програмата, която бе представена през 2012 г., продължава да разширява счетоводния баланс на Фед, което предизвика множество критики от местни и международни наблюдатели. Основните опасения са, че изключително гъвкавата парична политика може в даден момент да отприщи силно покачване на инфлацията.

Бившият зам.-председател на Фед все пак уточни, че разбира гледната точка на критиците, които очакват възможно най-бързо изтъняване на стимулите. По думите му добър инструмент са т.нар. "бъдещи насоки".

"Виждам много аргументи в полза на "бъдещите насоки". Това е по-лесен и по-удобен за използване инструмент", отбеляза Доналд Кон.

Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) на Фед ще започне двудневното си заседание на 17 декември. Окончателното решение се очаква да бъде оповестено в 21:00 часа българско време ден по-късно.

Заседанието ще е последното за настоящия ръководител на институцията Бен Бернанке. От 1 февруари той ще бъде заменен на поста от сегашния си заместник Джанет Йелън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още