IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските министри постигнаха компромис за търговските преговори със САЩ

От бъдещото споразумение ще бъдат изключени аудиовизуалните продукти заради желанието на Франция да запази културните си достижения

10:16 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Френският министър на външната търговия Никол Брик. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

 Френският министър на външната търговия Никол Брик. Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на търговията на 27-те държави-членки на Европейския съюз съгласуваха мандат за воденето на преговорите за сключване на споразумение за създаването на зона за свободна търговия със САЩ, обяви европейският комисар по търговията Карел де Гюхт, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По този начин Европейската комисия получава мандат от ЕС за провеждането на преговорите.

В тях няма да бъде включена темата за аудиовизуалните продукти. От ЕК обаче имат право на по-късен етап да поискат от държавите-членки на ЕС да разширят рамките на нейните пълномощия и кръга на обсъжданите въпроси.

На съвещанието в петък бе премахнато основното препятствие за започването на преговорите. Франция заплашваше да ги блокира с искането от проекта да бъдат изключени компаниите, работещи в мултимедийната област. Френският министър на външната търговия Никол Брик бе заявила, че Париж „се опитва да запази динамиката и мащаба на творческия си потенциал и е специално ангажиран с идеята да защити изключителните културни ценности на страната“.

Освен въпроса с мултимедийните компании френските власти са много притеснени от проблемите за запазване на географските означения на стоките (става въпрос по-конкретно за пенливото вино от региона Шампан), както и от условията за достъпа на пазара на американските държавни доставки.

Компромисът е бил постигнат след 12-часови преговори и телефонни разговори на министрите с лидерите на отделни държави, включително с германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Дейвид Камерън и френския президент Франсоа Оланд.

Брик посочи, че възраженията на Париж са били взети под внимание. „Удовлетворени сме, но не бихме искали да наричаме това „победа“, уточни тя.

През февруари Европейският парламент одобри започването на преговори от лятото на тази година.

През 2011 г. стокооборотът между ЕС и САЩ нарасна до почти 455 млрд. евро, като ЕС е доставил на САЩ стоки на стойност 260 млрд. евро, а е внесъл продукция за 192 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още