IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж заплашва да сложи прът в преговорите между ЕС и САЩ

Дейвид Камерън ще обсъди с Жозе Мануел Барозу френските претенции за изключване на културните индустрии от споразумението

08:44 | 06.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Париж заплашва да сложи прът в преговорите между ЕС и САЩ

Франция заплашва да блокира търговските преговори между Европейския съюз (ЕС) и САЩ, които Великобритания желае да стартира този месец на Срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия, ако френските изисквания за изключване на културните индустрии, като например музикалната и филмовата индустрия, не бъдат изпълнени, пише Financial Times.

Вашингтон, Лондон и Брюксел се мъчат от месеци да постигнат напредък за ново споразумение за трансатлантическата търговия, която би стимулирала американската и европейските икономики. 

Франция обаче стартира ожесточена кампания, за да защитава " l’exception Culturelle" - международно договорена система, която позволява субсидии, данъчни облекчения и квоти, за да предотврати възможността местните кинофилми, телевизия и музика да бъдат залети от основно американски продукти на английски език. 

Президентът Франсоа Оланд постави като условие за участие на страната в преговорите именно запазването на системата на "червената линия".

Този ход идва, след като Европа и Китай се изправиха пред сериозно търговско напрежение, което се засили заради разследването на европейския износ на вино за Поднебесната. Пекин заяви, че решението за разследването е взето заради оплакванията от местни производители, че повишаването на китайското потребление на бордо, шампанско и други вина се дължи на незаконни субсидии в държавите-производителки от Стария континент.

Европейските власти от своя страна смятат, че този ход е отмъщение заради предложените защитни мита от страна на Европа за китайските слънчеви панели. Преди два дни Европейската комисия обяви, че въвежда антидъмпингови мита върху китайските соларни панели. Мерките ще действат пробно между 6 юни и 6 август във всички държави-членки на ЕС с мито от 11,8%, което впоследствие ще бъде повишено до 47,6%.

„Обявяваме се категорично против въвеждането на митата и заявяваме, че китайското правителство вече предприе антидъмпингово разследване спрямо европейските производители на вино“, обяви вчера говорителят на китайското министерство на търговията Шън Данян.

По отношение на търговските преговори между ЕС и САЩ британският премиер Дейвид Камерън  и Европейската комисия настояват Европа да сложи на масата възможно най-голяма част от икономиката, включително аудио-визуалния сектор, но същевременно се оставя отворена възможността за защита на ключови сектори в края на преговорите.

В едно неотдавнашно писмо до Европейската комисия, която в изпълнителният орган на ЕС, и всичките си колеги от ЕС френският министър на търговията Никол Брик заяви, че "рисковете от отказ за изрично изключване на аудио-визуални услуги от обхвата [на преговорите] би довело до отлагане на започване на преговорите“.

Френски представители заявиха освен това: „Нашата позиция е ясна. Ако аудио-визуалните услуги не бъдат изключени от обхвата, няма да имаме мандат да започнем преговори“. И добавят: „Ако Дейвид Камерън не иска неговото парти [на Г8] да се провали, той ще трябва да убеди Комисията [да приеме позицията на Франция]. Те имат право да избират".

По този начин Франция иска да защити своята културна индустрия, която традиционно е силно насърчавана от държавата. Само филмовата индустрия е получила през миналата година повече от 749 млн. евро под формата на данъци от телевизионна реклама, платена телевизия и билети за кино. Но тези данъци не се прилагат поне засега по отношение на бързо растящите видео услуги в интернет или над чуждестранни доставчици, като iTunes на Apple.

Очаква се днес Камерън да обсъди напредъка на преговорите между ЕС и САЩ с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу на Даунинг Стрийт, като постави в дневния ред на дискусията и възраженията на Франция. Той вече направи официалното стартиране на търговските преговори една от ключовите теми на председателството си на срещата на Г-8“.

Въпросът се превърна в голямо изпитание за Брюксел, тъй като редица представители на ЕС се опасяват, че ако Европа започне обособяване на индустрии, САЩ ще отговорят по същия начин. "Ние не трябва да изключваме аудио-визуалния сектор от преговорите със САЩ," заяви миналия месец Барозу. "В същото време трябва да поясним, че изключението за културата не подлежи на договаряне", коментира той.

В допълнение САЩ настояват всички спорни въпроси да бъдат поставени предварително на масата, като предварително условие за начало на преговорите. "За да постигнем едно амбициозно и всеобхватно споразумение, ние не трябва да прикриваме проблемите пред преговорите дори да са започнали", заяви високопоставен представител на САЩ, участващ в преговорите.

Франция събра за каузата си подкрепата на 16 други страни от ЕС, включително Германия, в пратено по-рано писмо от министрите на културата до Комисията. "Европейската позиция за изключване на аудио-визуалните услуги от преговори трябва да бъде изразена от самото начало и не се ограничава до традиционното радиоразпръскване, но се разпрострира и в цифровата среда", казва се в документа.

Френски високопоставен служител подчертава, че правителствената позиция се подкрепя и от общото настроение в страната. „Във Франция не цари голям ентусиазъм за тези търговски преговори. Така че няма да се поколебаем (да блокираме преговорите)“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ако е за пред хорицата само - ще мине, но да не хванат някой "прът в преговорите" с *** в някоя хотелска стая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още