IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС не успя да постигне търговско споразумение със САЩ

Причината беше отказът на Франция да отстъпи от искането си нейния аудиовизуален сектор да бъде изключен от преговорите.

22:08 | 14.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕС не успя да постигне търговско споразумение със САЩ

Търговските министри на Европейския съюз се опитаха безуспешно да постигнат споразумение по преговорите за свободна търговия със Съединените щати. Причината беше отказът на Франция да отстъпи от искането си нейния аудиовизуален сектор да бъде изключен от преговорите, съобщи Bulgaria On Air.

По този начин се отлага даването на официален старт на търговските преговори между Брюксел и Вашингтон през следващата седмица – едно от големите събития очаквани по време на посещението на американския президент Барак Обама в Европа.

Франция остава твърда в намерението си да защити своята културна идентичност от мощта на Холивуд и Силициевата долина. Париж настоява държавните субсидии и ограничителните квоти за филми и телевизионни предавания да останат извън преговорите.

По време на разговорите в Люксембург европейският комисар по търговията Карел де Гухт предложи на френското правителство правото да оспорва всяка оферта, отправена към Съединените щати, засягаща френски филми, телевизия и музика, когато преговорите най-сетне започнат. Френският министър на търговията Никол Брик обаче твърдо отказа компромисното предложение, като заяви, че френската култура никога няма да подлежи на преговори.

Всички други държави-членки на ЕС също призовават за защита на културата, но мнозинството от тях предпочитат този сектор да бъде част от разговорите поради опасенията, че изваждането му може да предизвика подобни искания от страна на Съединените щати – например защита на затворения ѝ морски транспорт – от което директно ще пострадат Дания и Гърция, зависими от морските си търговии.

Европейският съюз се нуждае от съгласието на Франция, тъй като всички търговски сделки в Общността, засягащи културата, трябва да бъдат подкрепени от всички страни-членки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Не е зле да си поправите "новината".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
eboyanov
преди 10 години
брей колкото и да не харесвам Оланд това му е най-добрата постъпка от началото на мандата, а нашите пикльовци пак се ослушват. то отдавна май се изпедерастихме с идиотските сериали тип пошлост копирани от Испания и САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още