IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ExxonMobil подаде иск срещу Русия в Арбитражния съд в Стокхолм

Американският гигант желае възстановяване на надвнесени данъци в рамките на проекта "Сахалин-1"

11:52 | 02.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ExxonMobil подаде иск срещу Русия в Арбитражния съд в Стокхолм

Американският гигант ExxonMobil е уведомил руското енергийно министерство, че е подал иск пред Арбитражния съд в Стокхолм за възстановяване на надвнесени данъци в рамките на проекта "Сахалин-1", съобщава "Интерфакс".

ExxonMobil е оператор на "Сахалин-1", който се осъществява при условията на споразумение за разпределение на продукцията. Като част от това споразумение компанията плаща на руския бюджет налог в размер на 35%. През 2008 г. бяха осъществени промени в облагането в Русия, като след това ставката бе понижена до 20 на сто. ExxonMobil обаче продължи да плаща по старите правила.

Американската компания разполага със значителни експозиции в Русия, които обаче бяха замразени на фона на санкциите на Запада срещу Москва. Наскоро ExxonMobil изчисли, че загубите от спирането на съвместните проекти с "Роснефт" достигат 1 млрд. долара към края на 2014 г.

Американската компания инвестираше и предоставяше технологии на руските си колеги в замяна на проекти, които можеха да ѝ донесат няколко милиарда долара приходи. Заедно двете компании работеха по 10 проекта, като всички те бяха спрени в края на миналата година.

Руският арктически проект можеше да се превърне в един от най-скъпите в историята на ExxonMobil. По оценки на експерти разработваната съвместно с "Роснефт" геоложка структура "Университет-1", която е с размерите на Москва, съдържа 9 млрд. барела петролен еквивалент, което предполага обща стойност от около 900 млрд. долара по текущи цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
мда от там ше им ги напечатат - гаранте, чисто нови и то в долари :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
В белия дом да го внесе иска :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още