IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фишер: Прогнозите за четири повишения на лихвените проценти са "приблизителни"

Според заместник-управителя на Фед все още има нива на несигурност покрай икономиката на Китай

20:44 | 06.01.16 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Заместник-управителят на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер заяви, че прогнозите на централните банкери за 4 повишения на лихвените проценти през 2016 г. са „приблизителни“, макар че забавящата се икономика на Китай и други източници на несигурност затрудняват прогнозирането на посоката на политиката, съобщава Bloomberg.

„Причината, поради която се срещаме 8 пъти годишно, е, че се случват различни неща, а ние искаме да коригираме политиката си докато те се случват“, каза Фишер в интервю за CNBC в сряда.

Коментарите на Фишер идват три седмици, след като Фед повиши лихвените проценти за пръв път от почти десетилетие. Централните банкери заявиха тогава, че ще продължат да наблюдават реалния и очаквания напредък на инфлацията, която остава под целевите 2%, докато обмислят кога да бъде следващото увеличение.

След срещата през декември Фед представи и тримесечното си обобщение на икономическите прогнози, показвайки очакванията на членовете на Федералната комисия за отворения пазар по отношение на икономическите условия и посоката на лихвените проценти. Медианната оценка на комисията определя основния лихвен процент в края на 2016 г. на ниво от 1,4%. Това предполага четири допълнителни повишения от по четвърт пункт тази година.

По отношение на Китай Фишер казва, че „има нива на несигурност и те в момента леко се повишават“, като в същото време омаловажи прекия ефект върху американската икономика.

„Ако всички съседи на Китай и други големи части на света са повлияни значително негативно от Китай, тогава това наистина ще има своето въздействие“, казва той. „Останалата част от света има значение за нас. Ако беше само Китай, то пак щеше да е от значение, но доста по-малко“.

Индексът Standard & Poor’s 500 се понижи с 1,5% в понеделник, най-лошият старт на годината за американските акции от 1932 г. насам, заради публикуването на лоши производствени данни от Китай, предизвикали разпродаване, което доведе до спиране на търговията в Шанхай.

Сътресенията, причинени от опасенията около Китай миналата година, накараха Фед да отложи повишаването на лихвените проценти от септември до декември. Според Фишер в това е имало смисъл, тъй като точният момент за предприемане на дадена стъпка е по-малко важен от посоката на лихвените проценти в дългосрочен план.

„Това, което хората наистина мислят, че ще се случи прес следващите няколко години е това, което наистина има значение и мисля, че септември беше добър пример за това“, допълва той. „Изчакахме, огледахме се, видяхме, че ефектът не е бил толкова голям и предприехме действия при следващия удобен случай“.

Фишер заяви, че продължава да очаква инфлацията да се върне към целевата на Фед от 2%, докато цената на петрола и стойността на щатския долар се стабилизират.

„Докато инфлацията е по-ниска от 2% и безработицата е някъде около нивото, на което трябва да бъде, ще има сила, която ще ни принуждава да поддържаме подходяща политика“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
От прекратяването на "грешката" която ги е дарявала с лесни пари десетилетия наред...Това, което Митев, вие не отчитате са последствията от прекратяването на грешката. А те са война. Война защото става въпрос за разрушението на една огромна социална система с повече от 40 млн. човеци живеещи на помощи само в САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"навярно Вие приемате сегашната система за някаква вечна даденост, която няма да бъде подобрена."Навярно сте в дълбоко заблуждение.Освен това навярно не знаете какво означава блокчейн и как работи.Засметка на това Вие пък незнаете, че "сега допусканата държавна грешка" не може да бъде прекратена без война, защото маса народ ще трябва да обеднее. Бая трябва да обеднее. Знаете ли какво става когато един пораснал разглезен тийнейджър му се наложи сам да се справя с неволите на живота. Не? Ами става "престъпник".Прекратяването на въпросната грешка означава уравновесяване на системата. Т.е. обедняване на едни богати и забогатяване на едни бедни (но не на всички ;-) ).Това няма как да мине без политически трусове и радикални популистки политики - това са механизмите на протекционизъм, сепаратизъм, национализъм, социализъм, комунизъм, тоталитаризъм и т.н. Това са спасителни идеологии за бедните млади криминалчета имащи право да гласуват, които са пряко следствие от "прекратяването"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Както сам виждате сме на едно мнение, че системата със златни пари не е с пълноценни качества.Именно това е причината същата да бъде заменена с по-полезната система с незлатни пари. (Това е нормален ход на стопански прогрес.)Все още по оценка на системата с незлатни пари нямаме единно мнение, тъй като навярно Вие приемате сегашната система за някаква вечна даденост, която няма да бъде подобрена.За разлика от Вас, аз знам, че сега приланата система с незлатни пари е с конкретна грешка, която се явява водеш причините за възникване на катастрофални злини при актуални дългови кризи.Пример: Ако не се допускаше сегашната грешка държавите нямаше да имат сегашни дългове.Другото, което знам е, че сега допусканата държавна грешка може да бъде прекратена чрез усъвършенстване на СЕГА ПРИЛАГАНАТА парична система. (Това ще е следващ ход на стопански прогрес.)Посочените мои знания са резултат от мои изследвания, които са публикувани, достъпни и всеки желащ може да ги провери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Ами глупаво е, защото и двете са неефективни парични системи в мирни времена, защото:1. Златото е свързано с конкретна стока. То не е добра мярка за "потенциала" на пазара.2. Незлатните пари са твърде политизирани и лесно манипулируеми от политици и централни банкери чрез регулации и централни лихви.Отдавна числата са предимно в компютрите. Недостатъка в момента е, че само от много високи държавни нива имат право да ги манипулират законно. Когато се появи някой такъв (http://***.nytimes.com/2015/04/22/business/dealbook/trader-in-britain-arrested-on-charges-of-manipulation-that-led-to-2010-flash-crash.html?_r=0)го гони цялата строгост на закона, а институционални масови обир-и колкото искаш, че даже и за доброто и в името на "благото на народа".. полезното..Затова блокчейн. Блокчейн прави максимално трудно за самозабравилите се политици и банкери периодично и масово да обират ***-а, защото работи на консенсусен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Всеки е с правото си да греши като не прави разлика между ползване на златни или незлатни пари.Полезно да се огледа около Вас и да види последиците от такова поведение.Вие имате интересно поведение:първо, твърдите, че е глупост да се прави разлика между прилагане на златни и незлатни пари, а веднага след това представяте, че "Златото е историческа отживелица" и правите съответно разграничение, което нямаше да бъде налично, ако бе глупост правенето на разлика между ползване на златни или незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Спрямо такава със златни пари, паричната система с незлатни пари е по-полезна.Съответно желание за връщане на златен стандарт е проява на регрес.Сега въведената парична система с незлатни пари е неразвита. Това е с лошо влияние и нанася щети. За да е възможен обществен просперитет е потребно усъвършенстване на сегашната парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Ivan.r
преди 8 години
Обезпечаването на парите със злато слага фиксиран лимит на световната икономика и на световната парична маса, отвъд която ще трябва галактическа експанзия или девалвация. Нонсенс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Ами глупост е, защото:1. Ако има война на никой не му пука дали имаш злато или не. Важното да имаш оръжие и да убиваш и да рушиш.2. Ако няма война и разрушения, тогава ще има интернет. Има ли интернет има блокчейн. Има ли блокчейн, не ти трябва злато, защото е по-добра технология за търговия.Златото е историческа отживелица. То разбира се ще продължи още дълго време да притежава стойност, но по темата за паричните системи блокчейн ще го изпревари без оглед на златно-незлатните ти грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Не е глупост да се прави разлика дали се ползват златни или незлатни пари.Всеки, който допуска поведение да не зачита разлика между златни и незлатни пари допуска слабост, която не дава възможност за верни изводи за устойчиво обществено развитие.Аз предлагам ситуация за наличие на сегашната сгрешена система с незлатни пари, която съм изяснил при свои изследвания.Вие на каква база правите Вашите изводи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Тва за златните и незлатните пари са глупости. Живеем в много динамичен свят на множество стоки и разменни средства и ако не се изтрепем окончателно вместо златни и незлатни пари от сбъркани офшорни системи ще има няколко "златни" блокчейна с който ще работи без проблеми "финансовата ви система"..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още