IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Подкрепата в Европа за TTIP

Мнозинството от гражданите в 25 страни от ЕС, сред които и България, подкрепят разширяването на свободната търговия със САЩ

14:59 | 02.02.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 2 февруари американски и европейски политици се срещат в Брюксел, за да проведат следващия кръг преговори по създаване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Предложеното споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) цели да премахне голяма част от митата, които пречат на движението на стоки и услуги през Атлантическия океан, да намали регулаторната бариера при трансатлантическата търговия и да повиши трансграничните инвестиции между САЩ и ЕС, пише Pew Research.

Самата идея за такъв договор породи критика както в ЕС, така и в САЩ. Опонентите твърдят, че TTIP може да даде прекалено голяма власт на корпорациите и най-вече на чуждестранните инвеститори. Има притеснения, че то може да подкопае стандартите за безопасност на храните и екологичните стандарти, да намали химическите регулации в САЩ и да принуди европейците да консумират генно-модифицирани американски храни и хлорирани пилета.

Като цяло скорошни проучвание в САЩ и 28-те страни от ЕС показват, че има масова подкрепа за по-сериозни трансатлантически търговски и инвестиционни отношения в повечето страни от ЕС, както и сред хората, които представляват по-голямата част от европейското население, икономика и износ за САЩ.

Повече от половината (53%) от американците вярват, че по-задълбочени търговски и бизнес връзки с ЕС ще са добро нещо за тяхната страна, показва проучване от март 2014 г. на Pew Research Center.

Изследване от есента на 2014 г. на Eurobarometer, проведено от TNS по искане на Европейската комисия, показва, че мнозинството от европейците подкрепят споразумението за свободна търговия и инвестиции между ЕС и САЩ. Една четвърт се противопоставят на такъв договор. Подкрепа за такова споразумение има при половината или повече от населението в 25 държави-членки на ЕС. Трите страни, в които споразумението има ниска подкрепа са Австрия (39% подкрепят срещу 53% не подкрепят), Германия (39% срещу 41%) и Люксембург (40% срещу 43%).

Има осем страни с много силна подкрепа, в която повече от 70% подкрепят трансатлантическото споразумение за свободна търговия. Те са Холандия (74%), Полша (73%), Дания (71%) и Ирландия (71%). В България подкрепата също е висока – 64% подкрепят повече свободна търговия със САЩ. Нещо повече, има мнозинство на подкрепа в страни, които заедно отговарят за 69% от населението на ЕС, 61% от брутния вътрешен продукт на съюза и 59% от търговския му износ за САЩ.

Сериозната подкрепа не означава, че пред TTIP няма да има проблеми от двете страни на Атлантическия океан. Проучване от пролетта на 2014 г. на Pew Research показа, че мнозинството от италианците (59%) и французите (49%) смятат, че търговията унищожава работни места. 52% от италианците, 49% от гърците и 47% от французите смятат, че тя намалява заплатите. Също така 50% от американците имат притеснения за загубата на работни места, а 45% са обезпокоени, че търговията подкопава заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още