IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобрирания отвръща на критиците на трансатлантическото споразумение

Подобна възможност се удава веднъж на поколение и ще подсили икономиките от двете страни на океана, заяви Дейвид Камерън

16:30 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобрирания отвръща на критиците на трансатлантическото споразумение

Подготвяното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) е „възможност, която се удава веднъж на поколение“ и която ще даде нови сили на икономиките от двете страни на Атлантика, заяви министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън.

Изказването му дойде в отговор на растящите критики във Великобритания към споразумението между Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Правителството също така обвини профсъюзите и останалите скептици за разпространяване на измислици и невярна информация, пише Financial Times.

Според властите на Острова британската икономика ще спечели до 10 млрд. лири годишно от сделката, а домакинствата в страната – до 400 лири на година.

Преговорите, които започнаха миналата година, срещат все по-остра съпротива от активисти във Великобритания, Германия и други страни членки на ЕС. Те твърдят, че договореното в тайна споразумение ще наложи по-ниските американски стандарти за безопасност на храните и други на европейците и ще направи европейските регулации и институции уязвими за атаки от американските корпорации.

Британският министър на търговията Лорд Ливингстън заяви в понеделник, че тези критики са безпочвени и че е време да бъде направена разлика между измислицата и реалността.

Митата за повечето продукти, търгувани през Атлантика, вече са достатъчно ниски, така че преговорите са насочени основно към това как да бъдат намалени регулаторните пречки пред търговията и да бъдат уеднаквени противоречащите си технически изисквания и други стандарти.

Вместо да отслабва регулациите, сделката ще спомогне за установяването на глобални стандарти и разпространяването им по света, каза Лорд Ливингстън. „Не става въпрос за понижаване на стандартите, а за създаването на единен, много висок стандарт“, заяви той.

Планът за процедура за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата, позволяващ на американските компании да отнасят спорове по договори до специални арбитражни комисии, няма да промени почти нищо в правната действителност във Великобритания. Единственото, което може да се промени, е да бъдат затворени съществуващи вратички в законодателството, каза търговският министър.

Изказването на Лорд Ливингстън е част от усилията на европейските поддръжници на договора да отговорят на критиките и да изтъкнат положителните страни на споразумението.

Кампаниите против TTIP в социалните медии и други платформи вече оказа ефект върху преговорите. Критиките срещу предложените протекции за чуждите инвеститори, в частност в Германия, подтикнаха Европейската комисия (ЕК) да прекрати преговорите за инвестиции със САЩ по-рано през годината, за да бъде проведено обществено допитване по въпроса.

Социологическите проучвания показват, че критиците имат подкрепа и сред обществото. Според изследване на британската активистка организация 38 Degrees 39% от британците смятат, че споразумението ще се отрази лошо на Великобритания.

Едва 13% от запитаните над 2 000 души намират договора за полезен за кралството, докато 33% нямат мнение и 15% смятат, че няма да има промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още