IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЕЦБ обърка Wall Street

Първоначално имаше ръстове – при Dow Jones Industrial Average за кратко до 100 пункта, а после се наблюдаваха и спадове от над 1%

23:22 | 10.03.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на американските фондови борси изпитваха затруднения да запишат ръстове в четвъртък, съобщи CNBC. Търговията на Wall Street се осъществяваше в тесни граници, повлияна от евтиния петрол и опасенията за това доколко е ефективна паричната политика след решението на Европейската централна банка. Първоначално имаше ръстове – при Dow Jones Industrial Average за кратко до 100 пункта, а после се наблюдаваха и спадове от над 1%.

Марио Драги и екипът му понижиха основните лихвени проценти, разшириха месечния обем на изкупувани активи от 60 на 80 млрд. евро и обявиха още мерки за стимули на икономическия ръст и на инфлацията в еврозоната.

Въпреки първоначалния подем на европейските пазари, който донякъде повлия и на сутрешната сесия на Wall Street, индексите на Стария континент финишираха на червено.

Бих обърнал повече внимание на действията, а не на думите“, коментира Самир Самана, старши глобален стратег в Wells Fargo Investment Institute. „Те показаха, че не са изчерпали мунициите, макар да са от страна на количествените облекчения, а не от страна на лихвените проценти. Имат още инструменти“, допълва той. Според него първоначалният подем се дължеше на фокуса на пазарите върху това какво прави ЕЦБ, а не върху коментар как повече няма да има понижение на лихвите. 

„Мисля, че разпродажбите бяха очаквани. Речта показа неохотата на Марио Драги да намалява още лихвите“, заяви Иля Фейгин, управляващ директор и старши стратег в WallachBeth Capital. 

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,91% до 37,94 долара за барела, а цената на европейския бенчмарк Брент се понижава с 2,14% до 40,19 долара за барел.

Златото поскъпва с 1,18% до 1 272 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,1181 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
т.е....да учим китайски ли ни призоваваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
Макс
преди 8 години
Императорът съгласен, така наречения пазар е до такава степен контролиран, че по скоро Спекулантите бих ги нарекъл Батковците. Батковците движат пазара в каквато си искат посока, а заработват кинтите с помощта на медиите, като манипулират играчите в казиното, като създават поведение, подчиняващо се на определени правила и информация, които се изучават и контролират от софтуер, социологико-икономически проучвания, рейтингови агенции и маркетинг... Например прогнозите на ВаренБюфет, който е собственик на рейтингова агенция, има изпреварваща информация и се прави на инвеститор тип ДораГабе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
fri
преди 8 години
5 IDontCare,на златото могат ли да ти сложат отицателна лихва?(просто питам, като несведущ.., как стават спестяванията в злато още не знам..)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
fri
преди 8 години
1 nobel ,Дори да излежда, че сега няма пилот в самолета, не е съвсем така.Пилотът може да си почива и да се възстановява и самолетът сега да е на автопилот.Но светът ще се управлява от този, който развива добре икономиката си,а не с временни спекулации и влияния на борсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още