IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея заплаши с ракетен удар американския остров Гуам

Губернаторът на Гуам не призна за сериозни севернокорейските закани, но заяви, че територията е "подготвена за всяка изненада"

10:25 | 09.08.17 г. 13
<p>
	<em>Американската военноморска база в Гуам. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Американската военноморска база в Гуам. Снимка: Архив Ройтерс

Северна Корея обяви, че обмисля нанасянето на ракетен удар срещу тихоокеанския остров Гуам, който е американска територия, предаде BBC.

Новините в корейските държавни медии се появиха часове, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с „огън и ярост“.

Севернокорейската държавна новинарска агенция KCNA съобщи в сряда, че се обмисля план за изстрелването на ракети със среден и далечен обсег към Гуам, където се намира американска стратегическа военна база.

Взаимните заплахи маркират силно покачване на напрежението между двете страни.

Наскоро ООН одобри удължаването на икономическите санкции срещу Северна Корея, които Пхенян определи като „грубо нарушаване на нашия суверенитет“, предупреждавайки, че САЩ ще „платят цената за това“.

Губернаторът на Гуам Еди Калво не призна за сериозни севернокорейските закани, но заяви, че територията е "подготвена за всяка изненада", предаде AFP.

Калво заяви в телевизионно предаване, че работи с Вашингтон, "за да гарантира сигурността".

"Искам да уверя населението на Гуам, че в момента нищо не заплашва нито нашия остров, нито Марианските острови" на север, добави той. Това потвърди и командващата силите на САЩ в региона контраадмирал Шошана Чатфийлд.

По думите на Калво за защита на острова са задействани редица стратегически "равнища на отбрана". Белият дом го е уверил, че ще разглежда всеки удар по тази територия като атака срещу САЩ.

"Те казаха, че Америка ще бъде защитена. Искам също да напомня на националните медии, че Гуам е американска територия и че на Гуам и на Марианските острови живеят 200 хил. американци. Тук няма само военни съоръжения", каза той.

Мадлин Бордало, депутатка от Гуам в долната камара на Конгреса, заяви, че севернокорейските ядрени възможности са "дълбоко обезпокоителни", но тя е убедена, че островът е добре защитен.

Гуам е отдалечен остров в Тихия океан с площ около 550 кв. километра. Той е ключов преден пост за американските сили със стратегическото си местоположение - между Корейския полуостров и Южнокитайско море. Там са разположени близо 6 хил. войници - във военновъздушната база Андерсън и военноморската Гуам.

На острова живеят близо 162 хил. души, чиито доходи идват основно от туризъм и от американските войски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Още докато дори си помислят за атака, целият им Арсенал ще бъде унищожен.Не е в интерес на великите сили да има ядрен конфликт, особено до тях.Едно време рака се изхвърляше Киро Глигоров, че Македонците могата да се бият срещу всички съседи с два танка Т34.Тогава нашите гъзари трябваше да съберат вечерта перничаните от кръчмите и на сутринта щяха да сърбат шкембе чорба на Охридското езеро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
d333
преди 6 години
Той атома не прощава - нема тигри, нема самураи... всичко мре, остават само ***. : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Смело мога да заявя, че севернокорейците са македонците на Азия. При такива съседи и така да се изхвърляш.Така де. На север са ония с калпаците. На изток-самураите. На запад- онези, които не можеш да ги изброиш, а на юг един от азиатските икономически тигри, които въобще няма да си поплюват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
Тази цялата история ми напомня за един виц в който македонците измислили как са станат американски щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Нищо бе, ко няма мъжко - матриархат ше направят и пак в контра на ФАЩ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
единствения шанс е Сашш да се надяват на Пампаеца да няма мъжко поколение щот ше ги чакат още 100г. внука на Пинг Мьонг евентуално да сдаде гарда, ако стане ако не ше си я карат както до са ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
еми точно тия дет се бяха навили за някаква "сума гущери" тоя ги утрепа (разни роднини и дисиденти) и увеличи рушветите за останалите, ако някой дръзне там да прай такива щуротии кат в Ирак дет генералите бяха предали Саддамата за пари, то го застрелват на секундата в С.Корея нема 6/5 .... Големите Империи с модерните им методи на действие ги знаем, и в такъв тип държави не вървят, щот контрола е много голям и няма НПОта те в Куба не могат да съборят режима, че им е под носа и нямат атомни бомби, кво остава в С.Корея с армия над 1млн., просто да забраят ..... ако нещо напраят там ше им е запоследно и на Сашш и на комшиите им наоколо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
За протокола: Фашингтон е загубил в Корейската война повече войници от Втората Световна Война. Факт!А ядрено джепане горница ще и дойде твърде горница.Понг-Понг-а го играе мюре.Да има повод Фашингтон да разполага ракети на границата на Китай и Русия.Това е играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Незнам. Големите империи са всеизвестни с методите си на действие за смяна на неудобни режими, така че нищо не се знае. Може някой да се навие, срещу значителна сума в гущери, да свитне Кимарата някоя беззвездна нощ.Във всеки случай севернокорейците няма да се откажат от ракетите. Яли са от американския *** едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Историята говори, че Северната корея до сега само заплашва, докат САЩ периодично фърлят бомби на ляво и на дясно. Тъй че няма какво да ни плашите с тоя Ким, дето ракетите му гръмват преди да са набрали височина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още