IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Marks & Spencer оставя на заден план разпродажбите

Компанията се опитва да продава повече дрехи на пълната им цена, за да насърчи печалбата си

14:48 | 25.05.17 г.
Marks & Spencer оставя на заден план разпродажбите

Британската компания за търговия на дребно Marks & Spencer се опитва да продава повече дрехи на пълна цена, в опит да генерира печалба от свиващия се пазар на дрехи във Великобритания, който не показва много знаци за завръщане към успеха, пише Bloomberg.

В сряда компанията обяви, че продажбите на дрехи на пълна цена са нараснали с 8% през първите три месеца на 2017 г., което е около три пъти по-бързо спрямо цялата фискална година, завършила на 1 април. M&S планира да се насочи към още по-малко промоции през тази година.

„Британският пазар на дрехи се сви с 1,8% през миналата година“, заяви главният изпълнителен директор Стив Роу по време на среща с репортери.

Роу намалява загубите на пазарен дял и се опитва да заздрави печалбата на най-големия търговец на облекло във Великобритания, докато продължава да прокарва агресивно програмата си за отваряне на магазини, която насърчава продажбите на храни. Оптимизмът на инвеститорите, породен от вярата, че новият главен изпълнителен директор може да върне компанията към растежа, е подкрепен от скорошното назначение на новия председател – Арчи Норман и модния директор Джил Макдоналд.

Ходът по отказването от намаленията доведе до по-висока от очакваното печалба за последната фискална година, което пък доведе до увеличаване на стойността на акциите на Marks & Spencer с 2,6% по време на сутрешната търговия в Лондон.

Въпреки по-големия брой трансакции на пълна цена, продажбите на дрехи на M&S в магазините на компанията, отворени поне от една година, са спаднали с 5,9% през последните три месеца. Те не успяха да оправдаят очакванията на анализаторите за 3,7% спад. Сравнението обаче е трудно, тъй като Великден не влезе в този отчетен период тази година.

Печалбата преди данъци се е понижила с 10,3% до 613,8 млн. паунда (795,9 млн. долара) през 52-те седмици до 1 април, обяви компанията. Анализаторите очакваха 596 млн. паунда.

Компанията очаква маржовете на дрехите да останат почти същите. M&S планира да съкрати намаленията още повече, след като през последните 12 месеца направи шест разпродажби. Това е по-малко от деветте, които направи през 2015-2016 г. Тя планира през тази година броят им да е едва четири.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още