IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спечелите повече пари, или шест полезни съвета на Уорън Бъфет

Оракулът от Омаха е натрупал лично богатство от над 72 млрд. долара, което го прави един от най-добрите съветници

18:16 | 06.12.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Искате ли да управлявате по-разумно парите си и да натрупате повече финансови средства през следващата година отколкото през тази? Няма по-добър човек, към който да се обърнете за съвет за това от Уорън Бъфет, пише Inc.com. Оракулът от Омаха е натрупал лично богатство от над 72 млрд. долара, което го прави третия най-богат човек в света. Това не е всичко, той предлага множество разумни съвети за трупане на богатство, от които всеки може да се възползва, независимо дали има някакви знания за инвестиране или не.

Ето и шест от най-добрите му съвети, събрани от сайта за управление на личните финанси GOBankingRates.

1. Никога не губете пари

„Правило номер едно: никога не губете пари. Правило номер две: никога не забравяйте правило номер едно“, казва Бъфет. Разбира се, това е доста очевидно – няма човек, който да смята губенето на пари за добра идея.

Но преминавайки отвъд очевидното, това е практичен и много мъдър съвет: избягвайте риска, когато можете. За да бъдете особено щастливи и успешни, казва той, никога не рискувате нещо, от което имате нужда, за да постигнете нещо, което искате – дори ако шансовете са едно на хиляда срещу вас.

С това правило на ум самият Бъфет се въздържа да прави твърде рискови инвестиции през годините и е подминал потенциално големи печалби, например в сферата на технологиите. С времето обаче тази стратегия за избягване на риска се е отплатила невероятно добре.

2. Вземете висока стойност на ниска цена.

„Цената е това, което плащате, стойността е това, което получавате“, пише Бъфет на акционерите в Berkshire Hathaway. Затова можете да загубите пари (и да нарушите правило номер едно), ако се окаже, че сте платили повече за нещо отколкото е стойността му. Това може да се случи, когато изпаднете в дълг, например по кредитна карта, и накрая се окаже, че сте добавили множество лихви към цената на това, което сте купили. Или когато купувате нещо, от акции до имот, докато всички останали също купуват и пазарът е надценен.

„Независимо дали говорим за чорапи или акции аз обичам да купувам качествена стока, когато цената ѝ е намалена“, пише Бъфет. Разумен подход.

3. Научете се на здравословни финансови навици.

„Поведението обикновено се базира на навици“, казва Бъфет в реч пред студенти, „а се твърди, че оковите на навиците са твърде леки, за да бъдат усетени, докато не станат твърде тежки за носене“.

Всички имаме навици, от които искаме да се отървем, и други, които искаме да изградим. Сред вторите, казва Бъфет, най-важните са пестенето на пари. „Най-голямата грешка е да не научим навика да пестим правилно“, казва той. Обмислете използването на автоматични удръжки от заплатата ви или автоматични трансфери от разплащателната ви сметка към спестовната или инвестиционна сметка, за да си създадете добри навици възможно най-безболезнено.

4. Имайте много пари в брой на разположение.

Бъфет казва, че Berkshire Hathaway винаги има поне 20 млрд. долара – а обикновено дори много повече, в паричен еквивалент, готови да бъдат използвани в случай на нужда. Още веднъж, това е стратегия за избягване на риска, която означава да се жертват по-големи печалби, което също е довело до изгубени заради неинвестиране на пари от страна на Бъфет. Но, казва той, това е държало компанията далеч от проблеми по време на финансовата криза от 2008 г., когато толкова много други изпитваха трудности или фалираха.

Нямате 20 млрд. долара, скрити под матрака? Дори скромна част от парите ви в брой или в сметки, в ценни книжа или нещо друго, все пак е добра идея. Това е особено важно, ако сте предприемач и нямате постоянен доход. Както казва Бъфет, парите в брой за бизнеса са като кислорода за тялото, „никога не мислите за него, когато го има, но е единственото нещо на ум, когато липсва“.

5. Инвестирайте в себе си.

Бъфет често казва, че трябва да инвестирате в себе си, колкото се може повече и по всеки възможен начин – от това да се грижите за тялото си до намиране на работата, която обичате, та до образованието. „Всичко, което правите, за да подобрите талантите си и да повишите собствената си стойност ще ви се отплати от гледна точка на подходящата реална покупателна сила“, казва той в свое интервю. Тази възвращаемост ще се върне десетократно, отбелязва той, и за разлика от други активи, никой не може да ви отнеме способностите ви и уменията ви.

Това може да включва образование, стажантска позиция, стартиране на собствен бизнес или дори доброволческа позиция, ако ще ви научи на нови умения. Това, което ви прави по-умни ще ви направи по-богати.

6. Поставете си дългосрочни цели.

Грешката, която повечето хора правят е, че се опитват да уловят каквото могат от вълната повишаващи се цени и бърза възвращаемост, които виждат в краткосрочен план, казва Бъфет. Този тип мислене почти винаги вкарва хората в беля. Вместо това, съветва той, „инвестирайте за следващите няколко десетилетия“. Вместо да се опитвате да направите бърза печалба, казва той, трябва да се фокусирате върху повишаването на покупателната си сила през целия ви живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
uspechvde@gmail.com
преди 8 години
Той човека говори за УСА сигурно само, а не за с години управляваната погрешно в финансово отношение евразийска територия ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
uspechvde@gmail.com
преди 8 години
Той човека говори за УСА сигурно само, а не за с години управляваната погрешно в финансово отношение евразийска територия ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
kony
преди 8 години
Правило 1 никога да не губиш пари и правило 4 да имаш много пари на разположение си противоречат у нас - през 1996-97г.с фалита на банките и хиперинфлацията хората изгубиха всичките си спестявания, спечелиха взелите необезпечени кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
аз знам какво пише тоя, а ти прочети статия не веднъж а още 3 пъти и им го обясни това първо правило на хората в Украйна или в Турция сега като им се обезценяват парите. Може и на нас да го обясниш на хроата които са имало депозити в КТБ или през годините за прехода може и за Азиятската криза през 90те да го обясниш и т.н. ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
toto 2
преди 8 години
Първо прочети още веднъж статията и после прави кардинални заключения ...Някъде да е споменал инвестирайте в България или Сирия ...Още в правило 1 го е написал :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
toto 2
преди 8 години
Първо прочети още веднъж статията и после прави кардинални заключения ...Някъде да е споменал инвестирайте в България или Сирия ...Още в правило 1 го е написал :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
albobo76
преди 8 години
Съветите му са добри, но определено помага, ако познаваш лично правилните хора на правилните места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Значи за да ме разберете още по-добре аз дълбоко се съмнявам, че като си купя акции на Софарма, Шуменско Пиво, Фантастико и други такива щуротии и ги държа 40г. че след време те ще станат като Pfizer, McDonаlds или Coca Cola и ще се плаща в света с левове нали ?? :)) Всеки с мозък в главата си ще инвестира някъде навънка, първо защото знае при нас за какво става въпрос и второ дори и да бяхме читави ние никога не можем да имаме капацитета на САЩ за да постигнем такива резулатти. В това се заключават моите съждения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
хаха хх :)) И аз удрям по един два бири :)), Бъфет не е ***, даже напротив много интелигентен тип, но той просто е имал късмета да живее във време когато в САЩ е имало условия и са били безусловен лидер.На Бъфет съветите няма да работят например в Аржентина, Бразилия, Украйна, Сирия, България etc. etc. Ето вземи например Турция ако някой нещо е направил със съветите на този има пари в брой, щрак тея свалят руския самолет и фюу лирата в канала, акции макции всичко в канала, коч, пръч къмпани са чао виж им графиката ако не вярваш. И на САЩ падат акциите, да ама долара е резерв и във време на криза става силен, ей ги почти са пред разпад и фалит да ама долара не е в канала все още, а да не говорим преди когато всички финансови транзакции се извършваха предимно в долари .......В България ако си бизнесмен стигаш до едно ниво после идват мутрите и си до там и чао. Това имам предвид аз не, че Бъфет е т.ъпак просто неговите раоти не работят навсякъде тва е ..... сега разбра ли ме добре ?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Berkshire Hathaway на Бъфет наистина е един от най-успешните hedge funds в историята. Бъфет и фонда му се занимават основно с инвестиции в недвижими имоти особено в последните години и реално спечелиха страхотно много пари от балона в САЩ и Великобритания. Успяха да се изтеглят навреме от пазара преди кризата и оставиха данъкоплатците да операт пешкира. Това, което направиха с имотите в Ню Йорк и Лондон наистина е висш пилотаж за тях и огромна тесла за данъкоплатеца, който плати 100 милиарда лири за спасяване на фалиралите банки като Lloyds.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още