IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският лек суров петрол за кратко падна под 30 долара за барел

Ключов фактор за динамиката в цената на суровината остават опасенията за свръхпредлагането

16:32 | 08.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола изтри първоначалните повишения в понеделник и се понижи рязко, съобщи WBPonline. Към 16:10 часа българско време американският лек суров петрол WTI се търгува със спад от 1,75% до 30,35 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 1% понижение до 33,72 долара за барел.

По-рано цената на WTI падна до 29,68 долара.

Ключов фактор за динамиката в цената на суровината остават опасенията за свръхпредлагането. В петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви, че броят на нефтените платформи се е понижил с 31 до 367, което е най-големият спад от април миналата година. „Намаляващият брой нефтени платформи не може да компенсира негативното влияние от нарастващите петролни резерви“, коментират от австралийската банка ANZ. 

През последната седмица на януари запасите в САЩ се повишават със 7,8 милиона барела, което е четвърто поредно седмично повишение. Така резервите надвишиха 502,7 милиона барела, което се случва за пръв път от 1930 г. Прогнозите бяха за увеличение с едва 3,74 милиона барела.

Все още има спекулации за евентуално понижение на добива в ОПЕК, но надеждите за такова споразумение избледняват. В неделя се проведе среща между представители на Саудитска Арабия и Венецуела, на която са се обсъждали начини за стабилизиране на цените, но разговорите не произведоха ясен резултат или послание.

По-късно тази седмица ОПЕК и американската Администрация за енергийна информация ще публикуват месечните си доклади, припомня WBPonline.

Според някои анализатори обемите в търговията може да са по-слаби тази седмица заради Китайската нова година, когато пазарите са затворени.  

Още новини за цената на петрола може да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още