IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът поскъпна над 50 долара за пръв път от шест месеца

Катализатор на подема бяха новините за понижение в резервите на САЩ

09:58 | 26.05.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът сорт Брент поскъпна над 50 долара за барел за пръв път от над шест месеца, след като резервите в САЩ се понижиха с 4,2 милиона барела през седмицата до 20 май, съобщи Bloomberg.

Данните бяха обявени в сряда следобед от правителствената Администрация за енергийна информация, като предния ден Американският петролен институт съобщи за понижение от 5,1 милиона барела.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 0,69% до 49,90 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,78% до 50,13 долара за барел към 9:50 часа българско време.

В Нигерия добивът на петрол е на 20-годишно дъно, а Венецуела изпитва сериозни затруднения да поддържа продукцията заради режима на тока. В Канада производителите започват да възстановяват добива след смущенията заради горските пожари. 

Брентът поскъпна с около 80% от февруари, когато достигна най-ниското си ниво от 2003 г. насам, заради сигналите, че глобалното свръхпредлагане започва да се понижава.

Следващата седмица, на 2 юни, ще се проведе среща на ОПЕК на министерско ниво, а на предварителните разговори не се е обсъждало замразяване на добива. Затова по всяка вероятност картелът ще се придържа към досегашната си стратегия за защита на пазарния си дял.

Добивът в САЩ се понижава 11-а поредна седмица до 8,77 милиона барела дневно, което е най-ниското ниво от септември 2014 г. Резервите в хранилището Кушинг, Оклахома, което се счита за разпределителен център на WTI, се понижават с 649 хил. барела през седмицата до 20 май.

Други събития, които може да повлияят петролния пазар, включват решението на Royal Dutch Shell да съкрати 2 200 работни места като част от усилията да се приспособи към новите условия.

Френските власти заявиха, че са подготвени за седмици наред стачки, които започнаха в рафинериите, а от днес включват и атомните електроцентрали. Служителите протестират срещу планираните реформи на трудовия пазар.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
soze
преди 7 години
ааа забравих и теб да подсетя, за едни приятелчета на руснаците - Венецуела ;) Айде със здраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
soze
преди 7 години
ама пък на едни степни твари им заседна яко. Иначе САЩ са загубили много повече, като чиста сума от шистовите инвестиции, отколкото бедната голяма държава на север. Но процентно е важното, а САЩ не разчитат само на въглеводороди. Банковите инвестиции в САЩ в петролните и газови находища е около 2%. Руският износ обаче е изцяло зависим от газ и петрол, т.е. валутните постъпления в държавната хазна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
А, и още нещо да те подсетя - то не са само САЩ, нали? Има и други, дето се оказа, че им е влязъл до гърлото, а уж са другарчета на САЩ и сега започва хорът на е баните момчета... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Гоше, ти очевидно си много по-семпъл младеж, отколкото си те представях! Категорично имаш излъчване на фукльо, който баща му го е пуснал да участва и усвоява семейния бизнес и вече е хванал Господ за шлифера... хехе... Ще ти дам жокер като на аутист: сметни грубо вследствие на ниските цени на петрола колко са се свили обемите на приходите на огромни, стратегически за западните икономики нефтени компании и конгломерати, на свързаните с нефтената индустрия производители и търговци на какво ли не, от там на всички по веригата, но най-вече - данъчните постъпления на правителствата. Днешната икономика е разчетена на растеж на всичко, но най-вече на цените НА ВСИЧКО!!! Обаче, черешката на тортата къде е? Банкитеее... Само си представи колко са се свили обемите на денонощно претаканите през банките суми, вследствие на всички по-горе изредени фактори? Изобщо, май не беше добра идея това с цените на нефта, май.. хихихи.. Това ти е от мен, щот в ербецето ше го напишат, ама друг път! Айде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Да де, ама се оказа, че и у САЩ планове разни и поне на две места ги пишели, та не се знае чий план в момента е "under way"... Даже една жена ми каза, че според некви други американски планове, точно Путин бил техния човек, а глупостите с Украйна и ниските цени на петрола им бъркали у здравето, таа не е много ясна картинката... Ама има едни като тебе, дето винаги им е ясна - те са по-умни и веднага се ориентират... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Мда... И диалогът Уошингтън-Москва поуекинка мутира от крясъци и закани от микрофоните на залата за брифинги в Белия дом и Държавния департамент до регулярни, дискретни визити по търлъци на държавния секретар в Кремъл. Даже Кери започнал да си носи и китарата в Москва, щот много се заседявал... хихихи...В общи линии, както е казал и народният мъдрец, какви ги мислихме, а какви ги овапцахме... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
power grid
преди 7 години
Ей тая Русия не ще да фалирга заради кефа на шепа световни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
power grid
преди 7 години
Ей тая Русия не ще да фалирга заради кефа на шепа световни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още