IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните в световен мащаб поевтиняват с най-бързите си темпове от близо 7 години

Поевтиняването на енергийните продукти и свиването на китайската икономика повлякоха надолу цените на храните

17:10 | 10.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Храните в световен мащаб поевтиняват с най-бързите си темпове от близо 7 години

Цените на храните в световен мащаб продължават да се свиват и през август записват най-резкия си месечен спад от декември 2008 година насам. Това отчита докладът на Организацията по прехрана към ООН (FAO) за движението на цените на хранителните продукти през август, публикуван на страницата ѝ.

Сред причините за това е намаляването на цените на енергийните ресурси, както и свиването на китайската икономика.

Стойността на индекса, определян от FAO, достигна 155,7 пункта, което е спад с 5,2 на сто спрямо предходния месец юли. Стойността на индекса за август 2014 година пък беше 198,3 пункта.

Индексът следи изменението на пазарните цени на пет големи хранителни групи – зърнени храни, млечни и месни продукти, растителни масла и захар.

От данните е видно, че голямо поевтиняване отбелязват зърнените култури – цената им е със 7% надолу спрямо юли и с 15,1% по-ниска спрямо август 2014 година. Зад този спад стоят данните за добра реколта на зърнените култури.

Очакванията са, че през тази година реколтата от зърнени култури в световен мащаб ще бъде 2,5 млрд. тона, което е с 13,8 млн. тона повече спрямо прогнозата, дадена от организацията през юли.

Продължава и намаляването на цените на млякото и млечните продукти. През август индексът, който измерва изменението, е с намаление от 9,1%. От организацията посочват, че това се дължи на намалено търсене в Китай, някои азиатски пазари и Северна Африка.

С 8,9% на месечна база намалява индексът, следящ цените на растителните масла, а на захарта – с 10 на сто.

Цената на месото и месните продукти обаче остават без промяна спрямо юли, е видно още от данните на FAO. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още