IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 26 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:39 | 26.01.15 г.
<p>
	Победата на Сириза в Гърция е водещата новина днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Победата на Сириза в Гърция е водещата новина днес. Снимка: Ройтерс

В България

Темата с промените в пенсионното осигуряване продължава да събира коментари месец, след като бяха приети набързо, в рамките на една седмица. Дори бивш социален министър се изказа критично към идеята. Христина Христова отбеляза, че доходността в частните пенсионни фондове съществува, докато в държавния Сребърен фонд е минус 7%.

И отново новини около БДЖ – ресорният министър Ивайло Московски разпореди да се проведе разследване за евентуални кражби на нафта от компанията. Публична тайна е, че масово горивото се източва и затова парите за него никога не достигат.

За сметка на това от компанията обявиха, че ще закупят нови влакове, развиващи огромната за България скорост от 160 км в час. Те ще свързват столицата и Бургас, улеснявайки по този начин значително пътуващите между двата края на България.

Най-добре развиващият се бизнес сектор в страната, а именно IT секторът, се оплака за пореден път от сериозен недостиг на кадри. Въпреки голямата безработица от близо 400 000 души, на IT сектора са му нужни 10 000 служители. Като евентуално решение компаниите посочват внасянето на чуждестранни специалисти.

Социалният министър Ивайло Калфин отвори темата за ограничаване на случаите, в които се дават детски надбавки.

Държавата изтегли нов дълг за 50 млн. лева. Министерство на финансите емитира 3 годишни облигации, които бяха изкупени при среднопретеглена доходност от 0,69%.

Бившата кметица на Перник и заместник-председател на Народното събрание Росица Янакиева почина днес. Поднасяме съболезнованията си на семейството ѝ.

По света

Безспорно водеща новина днес е разгромната победа на крайнолявата Сириза на изборите в Гърция. Партията взе 149 места от 300 местния парламент и набързо сключи съюз с най-малката партия в парламента - „Независимите гърци“.

Ако не сте следили досега политическите новини от южната ни съседка и случайно не знаете кой е лидерът на Сириза и нов премиер на Гърция Алексис Ципрас, сега можете да разберете това от неговия портрет в Investor.bg.

Победата на крайнолявата партия, дошла на вълна от популистки обещания, като че ли трябваше да уплаши пазарите в Европа повече, а някои дори говорят за втора гръцка криза. Вижте коментари по темата, които показват, че ситуацията не е толкова черна, както и какви варианти за развитие има пред страната и еврозоната.

Възможното отписване на дългове на Гърция като че ли става все по-възможно и компромисите се задават на хоризонта. Така поне изглежда от политическа гледна точка, но мнението на ЕЦБ е точно обратното – никакво преструктуриране на дълга повече.

Проруските сепаратисти за пореден път нарушиха примирието с Украйна. Този път те започнаха мащабна военна офанзива, като целта им е да обединят анексирания от руснаците Крим с двете самообявили се републики. Очаквано, Европейският съюз и САЩ втвърдиха сериозно тона и обмислят налагането на още по-големи санкции на Москва.

Решението на ЕЦБ да последва примера на Фед и да започне масово печатане на пари е все по-коментирано. Някои анализатори го наричат „монопол за 1 трлн. евро“  и предупреждават за опасностите от изпълнението на програмата.

На борсата

Българска фондова борса отчете пореден ден със слаб ръст на индексите

Препоръчваме

Интересна тенденция в света на изкуството - картина на признат майстор на няколко века струва няколко пъти по-малко от съвременна такава. С какво да обясним тази ценова разлика?

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още