IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon излезе на загуба за тримесечието въпреки силния ръст на приходите

Компанията за електронна търговия за първи път представи подробности за своето тайно звено за облачни услуги Amazon Web Services

08:49 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приходите за първото тримесечие на Amazon.com Inc нараснаха повече от очакваното преди всичко заради скока в продажбите в Северна Америка и процъфтяващите облачни услуги, което даде значителен тласък на акциите в следпазарната търговия на компанията на Wall Street, предава Ройтерс.

Въпреки това Amazon отчете загуба от 57 млн. долара, или 12 цента на акция, за първото тримесечие в сравнение с печалбата от 108 млн. долара, или 23 цента на акция, година по-рано. Компанията продължава да инвестира в продукти и услуги, които варират от телевизори до безпилотни дрони за доставка и стрийминг на видео разговори.

Общите приходи нараснаха с 15 на сто до 22,7 млрд. долара през първото тримесечие.

Средната оценка на анкетираните по-рано анализатори бе за загуба от 12 цента на акция при приходи от 22,39 млрд. долара.

Компанията за електронна търговия за първи път представи подробности за своето тайно звено за облачни услуги Amazon Web Services, заявявайки, че приходите му са скочили с почти 50 на сто до 1,57 млрд. долара. Това представлява около 7% от общите постъпления. Печалбата от дейността на звеното пък е нараснала с 8% до 265 млн. долара.

Акциите на Amazon поскъпнаха до 416 долара за брой в следпазарната търговия на Wall Street, след като затвориха при ниво от 389,99 долара.

Приходите от продажби на компанията в Северна Америка нараснаха с 24 на сто до 13,4 млрд. долара през трите месеца, приключващи на 31 март, съобщиха още от компанията.

Главният изпълнителен директор на концерна Джеф Безос поясни в изявление, че Amazon Web Services е бизнес за 5 млрд. долара, като неговият растеж се ускорява.

"Ние вложихме много капиталовите разходи и смятаме, че с течение на времето ще бъдем в състояние да генерираме значителен свободен паричен поток", заяви пък в конферентен разговор главният финансов директор Том Скутак.

Той каза също, че Amazon активизира своите международни инвестиции, особено в Индия и Китай.

"Темпът на растеж в Индия е много бърз... Голяма част от предизвикателството там помага на продавачите да успяват и да развиват своя онлайн бизнес", отбеляза той.

Освен всичко Amazon обяви, че очаква нетните ѝ продажби да се покачат със 7-18% през текущото тримесечие, достигайки диапазона 20,6-22,8 млрд. долара. Очаква се и оперативна загуба от 500 млн. долара, която при добро представяне може да премине в оперативна печалба от до 50 млн. долара за тримесечието.

Още за представянето на компанията можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още