IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Altice потвърди, че купува Cablevision Systems за 17,7 млрд. долара

Магнатът Патрик Драхи има все по-големи апетити към американския пазар

14:52 | 18.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Патрик Драхи. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Патрик Драхи. Снимка: архив Ройтерс

Изпълнителният директор на Altice Патрик Драхи заяви, че компанията ще придобие Cablevision Systems за около 10 млрд. долара., което показва апетита на европейската кабелна компания към сделки, които да ѝ помогнат да се превърне в един от най-големите играчи на телекомуникационния пазар в САЩ, пише Wall Street Journal.

През последните две години Драхи е един от най-настроените за придобивания предприемачи в сферата на телекомуникациите в Европа. Той разшири своята малка кабелна група до комуникационна компания с активи, простиращи се от Португалия до Карибите.

Последната сделка оценява Cablevision на 17,7 млрд. долара, включително дълговете, и ще създаде четвъртия по големина кабелен оператор на американския пазар.

Ходът подсказва за амбициите на френско-израелския магнат отвъд Океана в момент, в който телекомуникационните компании се сблъскват с препятствия за всяко по-нататъшно консолидиране на индустрията в Европа. Само преди четири месеца Altice създаде първия си венчър в САЩ с придобиването на по-малката кабелна фирма Suddenlink за 9 млрд. долара.

През последните месеци европейските регулатори изпратиха смесени сигнали дали ще позволят повече сливания в телекомуникационната и кабелната индустрия в региона, което намали перспективите за сключването на сделки в близко бъдеще.

В петък скандинавските телекомуникационни оператори Telenor и TeliaSonera се отказаха от плановете си да обединят своите операции в Дания след като не успяха да получат одобрение от европейските антитръстови регулатори. Това се оказа сигнал за по-строгия подход на Брюксел към сливанията.

Драхи даде да се разбере, че САЩ е новата му цел, като се надява да успее да повтори успеха си в Европа на американска територия.

Altice твърди, че има за цел половината от активите ѝ да бъдат в САЩ, като се очаква до края на 2015 г. само 15% от тях да се намират в страната.

И все пак последната сделка се случва по-рано от очакваното. Главният изпълнителен директор на Altice Декстър Гои заяви по време на представянето на финасовите резултати на компанията за второто тримесечие, което се състоя през юли, че в краткосрочен план фирмата ще се фокусира върху приключването на сделката със Suddenlink и интегрирането на Portugal Telecom в Европa, а не толкова експанзията в САЩ.

Запитан за възможни бъдещи сливания и придобивания, той заяви, че компанията вече има много задачи пред себе си. Сделката със Suddenlink все още чака одобрението на регулаторите.

Altice разкри, че ще плати по 34,90 долара на акция на Cablevision, която има 3,1 млн. клиенти в района на Ню Йорк.

Драхи е известен със своите смели ходове. Скоро след като обяви придобиването на Suddenlink през май, компанията бързо насочи вниманието си към Time Warner Cable, която е в процес на преговори с Charter Communications, която иска да я купи. Charter обаче предложи по-висока цена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още