IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК оттегли предложението си за 90-дневен лимит на роуминга

Мярката не е била съгласувана с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер

16:03 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) прави крачка назад и заради критиките оттегля спорното предложение, според което операторите ще могат да ограничават безплатния роуминг в Европейския съюз (ЕС) до 90 дни годишно с малко изключения. За преработването на предложението е настоял лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщават от Брюксел.

Детайли за това кои пасажи от законодателните текстове ще бъдат променени засега не се споменават.

Новата директива за роуминг таксите трябва да влезе в сила в средата на 2017 г. Тя беше прокламирана като „отпадане“ на роуминг таксите, макар и да бяха предвидени някои ограничения.

Чрез така наречената „политика на честно ползване“ трябва да бъде предотвратена злоупотреба от страна на потребителите. Така например трябва да се предотврати възможността даден потребител да купи карта с изгоден пакет за мобилни данни например в чужбина, а след това да я използва изключително и само в страната си, където стандартите тарифи биха били по-високи.

Комисията, която трябва да преработи правилата, предложи през тази седмица ограничение на пълното отпадане на роуминга в рамките на 90 дни. В сряда говорител на Юнкер заяви, че отпадането на роуминга не се прави заради постоянно пребиваващите в друга европейска държава, а само за хората, които правят кратки пътувания за ваканция, гости или по работа. Еврокомисията е изчислила, че средният европеец е в чужбина по 12 дни годишно и 90-те дни, според институцията, са повече от достатъчни.  

На сайта си комисията публикува формуляр за дигитална обратна връзка за предложението. Коментари трябваше да се събират в рамките на 4 седмици. Явно обаче критиката, преди всичко от страна на организации за защита на правата на потребителите, е била силна, защото Комисията преждевременно се отказа от предложението си.

Днес друг говорител на Юнкер съобщи, че председателят на ЕК не е доволен и е поискал предложението да се преработи. Той поясни, че Юнкер не е бил предупреден за плановете на своите подчинени, тъй като предложението било техническо. Той обаче получил много обаждания от евродепутати, потребителски организации и други партньори, които критикували идеите на подчинените му, предава Dnes.bg.

Работата по подобряването на европейската регулация върви бързо, добави говорителят без да уточнява какво точно ще се промени. Мерки срещу евентуални злоупотреби с евтиния роуминг все пак ще има, но ще са "различни". 

Предполага се, че Юнкер ще обяви удължаване на срока, в който от чужбина ще може да се говори и да се сърфира по националните тарифи. Най-вероятно той ще се удвои до 6 месеца, за да се обхванат студентите по програма "Еразъм", които се обучават по един семестър в различни европейски университети за сметка на европейския бюджет.

Очаква се Юнкер да обяви новия срок в годишната си реч "За състоянието на Съюза" в Страсбург на 14 септември.

ЕС реши да отмени окончателно роуминга през миналата година по идея на ЕК по времето на предшественика на Юнкер Жозе Мануел Барозу. Това трябва да стане от 15 юни 2017 г., когато вътрешните и европейските тарифи на мобилните оператори трябва да се изравнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още