IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Verizon избутва Apple от трона при облигациите

Компанията може да пусне на пазара ценни книжа за поне 25 млрд. долара - най-голямата емисия корпоративни облигации за всички времена

10:33 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Verizon избутва Apple от трона при облигациите

Американската телекомуникационна компания Verizon би могла още през следващата седмица да пусне огромен пакет облигации на пазара, които ще подпомогнат финансирането на оцененото на 130 млрд. долара придобиване на дела на Vodafone в мобилния джойнт венчър Verizon Wireless.

Според добре информирани източници, цитирани от Wall Street Journal, компанията планира да пласира до средата на следващата седмица нови облигации на стойност 25 млрд. долара. Ако това се случи, би било най-голямата емисия корпоративни облигации за всички времена. Сегашният рекорд принадлежи на технологичния концерн Apple, който през април продаде облигации на стойност 17 милиарда долара.

Verizon обяви в неделя, че ще купи 45-процентовия дял на Vodafone от съвместното предприятие за мобилни комуникации Verizon Wireless, за да има пълен контрол над него. При цена от 130 милиарда долара това е втората най-голямата корпоративна сделка в историята - след поглъщането на Mannesmann от Vodafone през 2000 г.

На пазара на облигации се очаква Verizon да събере общо 50 млрд. долара, за да финансира сделката. В допълнение групата ще потърси и обикновени заеми.

Въпреки това конкретните детайли за емисията облигации все още не са уточнени, твърдят запознати източници и предупреждават, че обемът и времето за пласиране могат да се променят от пазарната среда. Verizon планира в началото на идната седмица да проведе разговори с американски инвеститори в облигации, твърдят източниците. При това компанията се надява да срещне висок отклик, който да формира основата за бърз ход на пазара.

Други фактори, които могат да повлияят на момента, в който ще бъде предложена емисията, са икономическите данни и по-нататъшното развитие на дебата в САЩ за атаката над Сирия. Военен удар от страна на САЩ ще намали лихвите по считаните за безопасни американски държавни облигации и по този начин ще намали разходите за финансиране на Verizon.

С по-дългосрочното финансиране чрез облигации и заеми компанията иска да замени краткосрочен мостов кредит от 61 млрд. долара, който ѝ е бил предоставен от четири банки. Говорител на Verizon отказа да коментира информацията пред WSJ.

Глобални координатори за емисията са JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Barclays Bank и America Merrill Lynch. Банките от Wall Street ще получат при успешна емисия поне 500 млн. долара.

На пазара на облигации през този месец вече бе счупен един рекорд. В сряда американският мобилен оператор Sprint вече продаде т. нар. „Junk Bonds", тоест облигации с неивестиционен рейтинг, на стойност 6,5 млрд. долара. По данни на Dealogic, които се връщат назад до 1995 г., това е най-голямото пласиране на високодоходни корпоративни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още