IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов пренасочва ресурсите в здравния сектор за успех на реформата

Здравният министър представи елементите на концепцията си за промени в сектора пред Клуб Investor.bg

18:04 | 13.02.15 г. 2
<p>
	Петър Москов представи концепцията си за реформа. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Петър Москов представи концепцията си за реформа. Снимка: Investor.bg

Наличният ресурс в здравеопазването – финансов, кадрови, инфраструктурен, трябва да бъде пренасочен спрямо целите, а те са постигане на средноевропейските показатели за здравето на нацията, които са обозрими в края на мандата.

Това посочи в подробна презентация министър Петър Москов, който представи реформата в системата на здравеопазването пред аудиторията на Здравен дебат, организиран от Puls.bg и Investor.bg на тема „Неотложните проблеми в здравеопазването“*.

Става въпрос за снижаване на смъртността във всяка възрастова група, повишаване на работоспособността при активните икономически групи и увеличаване на средната продължителност на живота.

Новата концепция за реформа в здравеопазването, която е изготвил екипът на Петър Москов, ясно ще дефинира източниците, през които се финансира медицинска дейност, стана ясно от презентацията.

Беше потвърдено въвеждането на три пакета здравна помощ – базов, плащан от Здравната каса, допълнителен - с участие в доброволно здравно застраховане, и  спешен – изцяло ангажимент на фиска, който ще включва ясна дефиниция за състояние на спешност.

Предстои и изваждане на групи заболявания от болничната помощ и прехвърлянето им в извънболничната с оглед оптимизиране на публичните разходи.

За промените, които предстоят в Спешната помощ, за въвеждането на електронните обществени поръчки, за прогенеричната лекарствена политика и другите елементи на реформата „Москов“ вижте във видеото.

*Събитието се проведе с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Rabotnik
преди 9 години
Не ми е ясно с тая мизерна и унизителна заплата от 340лв. как ще си платя пропуснатите здравни осигуровки за времето в което съм бил без работа и са ми прекъснати здравните права . И тъй като не мога да си позволя да внеса по-малката сума в срок то за голямата трябва да спечеля от тотото това означава че правата ми няма да бъдат възстановени. А не се знае и до кога ще имам и тази работа и сигурно много други са в моето положение. Някой може ли да ми отговори трябва ли да плащам за медицински услуги на които нямам право тъй като от заплатата ми се одържа за такива. За 25 години нашите политици ни направиха най-бедните в Европа сега искат да ни направят и бездомни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
След многогодишно търсене май най-накрая се намери свестен здравен министър! Чак не мога да повярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още