IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП гласува за разделянето на Google

Парламентът няма власт да наложи решението, но изпраща ясен сигнал към регулаторите

22:06 | 27.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП гласува за разделянето на Google

Европейският парламент гласува в полза на разделянето на Google, като отговор на обвиненията, че компанията облагодетелства своите собствени услуги в резултатите от търсенията, съобщава ВВС.

Политиците нямат власт да наложат разделянето, но знаковото гласуване изпраща ясно послание към европейските регулаторни органи да вземат крути мерки срещу интернет гиганта. 

Американски политици и търговски организации изразиха своето изумление от гласуването.

Крайното решение ще зависи от еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя наследи антитръстовия иск, заведен от конкурентите на Google през 2010 г.

Google има около 90% пазарен дял при онлайн търсенето в Европа и конурентите й поискаха ЕК да разследва компанията в четири области:

- начинът, по който Google подрежда своите собствени услуги спрямо други конкурентни продукти;
- как Google копира съдържание от други сайтове, като например мнения за ресторанти, в своите собствени услуги;
- изключителните права, които Google има относно продажбата на реклама около критериите, по които хората търсят;
- ограниченията за рекламодателите по отношение на преместването на онлайн кампаниите им към конкурентни търсачки.

Предишният еврокомисар за конкуренцията Хоакин Алмуня се опита, но не успя да разреши случая. Серия от отстъпки, предложени от Google пък бяха отхвърлени, което накара Алмуния да предположи налагането на глоба, която може да достигне 5 млрд. долара, като единствената възможност.

Европейската комисия никога преди не е постановявала разделянето на компания, като мнозина смятат, че е малко вероятно да го направи и сега. Политиците обаче отчаяно търсят решение на проточилия се антитръстов спор с Google.

Според германския християндемократ Андреас Шваб и испанския либерал Рамон Тремоса най-добрият начин за решаване на спора е да се отделят търсачките от другите търговски услуги, като по този начин се осигурят равни условия за конкурентите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още