IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара заплаши Сирия с ответни мерки в отговор на ембаргото на турски стоки

Двустранният търговски обмен между Турция и Сирия бе на стойност 2,5 млрд. долара през 2010 г.

12:15 | 01.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Анкара заплаши Сирия с ответни мерки в отговор на ембаргото на турски стоки

Турция заплаши днес да предприеме ответни мерки в отговор на решението на Сирия да наложи всеобхватна забрана за внос, съобщава Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е нов знак за влошаването на отношенията между двете съседни страни заради репресиите на режима на президента Башар Асад срещу протестиращите. След като санкциите на западните държави срещу режима в Дамаск и протестите в страната сринаха икономиката, миналата седмица Сирия наложи забрана за внос на всякакви стоки, с изключение на зърно, суровини и 51 основни стоки, за да запази намаляващите си резерви в чуждестранна валута.

Турският министър на икономиката Зафер Чаглаян заяви, че се надява Сирия да промени своята практика колкото е възможно по-скоро и предупреди, че Турция - най-големият търговски партньор на Сирия, може да реши да възприеме мерки срещу сирийския износ.

Сирия изнася значително количество /стоки/ в Турция. Ние не създаваме пречки за сирийския износ в Турция, който възлиза на 700-800 млн. долара годишно. Но искам да повторя, че ако те налагат пречка за турските стоки, Турция ще направи същото, каза Чаглаян пред журналисти в Мерсин.

Турция, която има търговски обем от 300 млрд. долара, ще бъде в голяма степен незасегната от това. Но евентуалната тежест, която Сирия ще трябва да понесе, ще преобърне надолу с главата сирийската икономика, каза Чаглаян.

Турция подготвя списък със санкции срещу Дамаск, след като не успя да убеди Башар Асад да прекрати насилието срещу протестиращите в страната и да приложи демократични реформи. Цените на храните и потребителските стоки в Сирия рязко се увеличават.

Председателят на Асоциацията на турските износители Мехмет Бююкекши посочи, че ситуацията в Сирия е критична и насилията значително са засегнали сирийската икономика.

Техните приходи от туризъм са приблизително нулеви, приходите от износ спадат и резервите в чуждестранна валута на правителството се изчерпват, посочи Бююкекши в съобщение.

Съобщенията в медиите причиняват погрешно възприемане на въпроса. Това решение засяга вноса не само от Турция, но от всички страни, включително арабските страни, отбеляза Бююкекши, имайки предвид информации в медиите, че Сирия налага забрана за внос на турски стоки.

Двустранният търговски обмен между Турция и Сирия бе на стойност 2,5 млрд. долара през 2010 г., а инвестициите на турски фирми в Сирия са били в размер на 260 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още