IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на НСИ става зам.-директор в Евростат

Това е най-високата позиция, заемана от българин в администрацията на Европейската комисия

15:09 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на НСИ става зам.-директор в Евростат

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева е новият специален съветник с ранг на заместник-директор в Евростат. Коцева ще започне работата си през юни тази година. Това обяви самата тя в интервю за БНР.

Това е най-високата позиция, заемана от българин в администрацията на ЕК.

Коцева е избрана между кандидати от 27 държави след поредица от интервюта. Тя заяви, че приема позицията като признание за направеното от нея и правителството през последните години.

По думите на Коцева предстои промяна на европейския закон за статистиката, в който трябва да се внесат като задължителни елементите на професионална независимост на ръководителите на статистически служби и след това да бъдат приложени в националните законодателства.

Според директора на НСИ България има един от най-добрите закони за статистиката в целия ЕС.

Пред европейската статистика стои и задачата да хармонизира данните, които получава от различните държави.

Коцева подчерта, че за нея приоритет ще бъде да се установи прозрачност при избирането на статистиците и популяризирането на резултатите от изследванията.

Припомняме, че през септември 2010 г. Коцева подаде оставка като директор на НСИ заради гафове при преброяването на населението.

В анкетните карти като възможни отговори на въпроса за етноса освен "българин", "турчин" и "ром" бяха дадени "българомохамеданин" и "афроамериканец".

Тогава гафът й предизвика яростни възражения от националистически партии като "Атака" и ВМРО. Премиерът Бойко Борисов обаче не прие оставката й.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още