IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook готви конкуренция на Flipboard?

Не е ясно дали проектът ще е отделно приложение, или ще е интегриран в социалната мрежа

17:06 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Зукърбърг следи проекта отблизо. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Зукърбърг следи проекта отблизо. Снимка: Getty Images News

Нова услуга може да позволи четене на новини от различни източници и съдържание от потребителите

Най-голямата социална мрежа в света - Facebook Inc., възнамерява да се превърне във „Вестник за мобилното устройство“, твърди Wall Street Journal в днешния си брой.

Според публикация компанията подготвя нова услуга с кодово име Reader. Изданието цитира вътрешни източници на Facebook, които разкриват, че се разработва подобен на Flipboard социален четец, който ще позволява на потребителите да подбират и четат новини от различни източници и съдържание от потребителите на социалната мрежа. Те ще се представят под нов визуален формат.

Проектът, който компанията развива в продължение на повече от една година, има за цел да показва новинарско съдържание, пише WSJ.

Последните версии на проекта приличат на Flipboard Inc. - приложението за смартфони и таблети, което агрегира новини от различни източници и позволява на потребителите да прелистват през различни статии, заявяват добре запознати с проекта източници.

"Има много неща, които хората не правиха във Facebook преди няколко години, но сега го правят", заяви Нейт Елиът, анализатор от Forrester. „Предполагам, че ще бъде много трудно да се преквалифицират навиците на потребителите така, че да гледат на Facebook като на център за новини“, допълва той.

Остава неясно дали Facebook Reader ще бъде разработен като отделно приложение, или услугата ще бъде интегрирана в социалната мрежа. На този етап от Facebook отказват да коментират слуховете, но разработчици коментират, че са забелязали RSS потоци в кодовете на Facebook. В рамките им са били видими различни списъци с автори и статии.

Основната идея на компанията е по този начин да увеличи ангажираността на потребителите и да привлече нови. Последната актуализация в социалната мрежа, която позволи вкарването на хаш тагове, разкри за пореден път желанието на компанията да улесни потребителите си в усилието им да организират по-лесно и по-ефективно своя профил, включвайки и повече новини в потока от информация. 

Марк Зукърбърг следи проекта отблизо, твърди един от източниците на изданието. Основателят на социалната мрежа лично на няколко пъти е одобрявал различни детайли по дизайна на услугата. За ръководител на проекта се спряга името на бившия дизайнер в Apple и Nest Майкъл Матас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още