IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Златото може да поевтинее до 1 000 долара за унция тази година

Възходящата инерция вероятно ще се изчерпа в не много далечното бъдеще, коментира експерт

13:51 | 12.02.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Credit Suisse: Златото може да поевтинее до 1 000 долара за унция тази година

Златото се радва на чудесно начало на 2014 г., като цената на жълтия метал удари 3-месечен връх във вторник. Въпреки успешната серия експерт в Credit Suisse предупреди за възможно преувеличение на засилването на доверието в суровината.

По думите на Том Кендъл ако икономиката набере сила, златото може да поевтинее дори до 1 000 долара за тройунция през тази година.

"Не бих се изненадал, ако видим равнище малко над 1 300 долара за тройунция в следващите няколко сесии. Мисля обаче, че инерцията, която ще виждаме оттук нататък, най-вероятно ще се изчерпа в не много далечното бъдеще", посочи експертът пред CNBC.

"Мисля, че е реалистично да се смята, че златото ще тества ниво от 1 000 долара в някакъв момент тази година", допълни Кендъл.

Според експертът, ако доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ обърне тенденцията и нарасне до 2,80%, това "ще коства повече усилия на златото да се задържи, особено ако пазарът на акции получи нов тласък".

Междувременно цената на жълтия метал се задържа в близост до 3-месечния връх от предишната сесия в сряда, след като председателят на Федералният резерв Джанет Йелън увери в запазването на текущата парична политика на САЩ.

Стойността на златните контракти с доставка през април се смъква с 0,31 на сто до 1 285,80 долара за тройунция.

Цената на контрактите се повиши до 1 294,40 долара за тройунция във вторник – най-много от 8 ноември насам. Впоследствие активът поевтиня леко до 1 289,80 долара за тройунция, добавяйки все пак 1,18% за деня.

В първото си изявление пред Конгреса като председател на Фед Йелън посочи, че централната банка ще намалява темпото на изкупуване на активи в предстоящите заседание, ако икономиката продължи да се подобрява според очакванията.

Тя добави, че темпът на покупки на облигации няма "предварително зададен график". Фед обаче планира да държи лихвените проценти в близост до нулата, докато равнището на безработицата не спадне под 6,5%.

Фед понижи стимулите си на последните две заседания до общо 65 млрд. долара на месец.

Същевременно среброто с доставка през март се движи почти без изменение, добавяйки 0,02% до 20,158 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
Брейййй.....брей, брей...*** тва зло мноо злобеело бре, като шило в торба пустото му зло такова...цел свят го чека да се сурне , па то се юрнало нагоре, ич му не пука даже..вай, вай...жълта беля голема...що ли ми требеше да го шортвам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
Двойното дъно дето се е заформило на дневната графика също не говори за движение на юг под 1180 много скоро. Но банкерите по ги разбират, особено швейцарците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
1 000 долара?! А дано, ама надали. Под 1 200 аз започвам да купувам. Казаното не е препоръка - по-скоро обратното. Всеки, който си мисли, че цената на златото е висока в момента да се възползва от случая и да продава. Това е в мой интерес. Продавайте. Днес за малко не е ударило 1 300. Възползвайте се от високата цена, докато е време. Моля ви. Нали го чакате на 800, а някои дори на 600. Както и да поевтинее с 14% тази година. Продавайте де! Защото без да продавате - как ще му падне цената. Аз искам да си купя, но все още ми е много скъпо. Но с радост бих приел фючърси на 900. Или хиляда. Колко жалко, че няма кой да ми ги предложи. Или има? Очаквам предложения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още