IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 януари

07:44 | 26.01.15 г.
Преглед на печата за 26 януари

Основната критика в доклада на ЕК пак ще е за корупцията
В. Сега

Основната критика към България в поредния доклад на Европейската комисия, който ще бъде огласен в сряда, отново ще е за липсващите резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и за организираната престъпност. Това научи "Сега" от свои източници, запознати с черновата на документа, която от събота е в София. На управляващите не е отправена директна препоръка за създаването на специализирано звено за борба с корупцията. Записано е обаче, че в България липсва орган, който да се справи с явлението. И се препоръчва засилване капацитета на прокуратурата за работа в тази сфера.

Сривът в цената на петрола отваря огромна дупка в бюджета
В. Сега

Рязкото поевтиняване на петрола и прогнозираното запазване на ниски нива на цените през цялата 2015 г. ще отвори сериозна дупка в държавния бюджет. За това предупреждава депутатът Георги Кадиев в питане до финансовото министерство. По негови изчисления минусът може да стигне до 600 млн. лв., а евентуално по-високо потребление трудно ще го компенсира. Според финансовия анализатор Камен Парушев загубата ще е в рамките на 500 млн. лв. Бюджет 2015 е изготвян на базата на прогноза за средногодишна цена на петрола от 91.6 долара за барел (159 литра - б.р.), изтъква Кадиев. В същото време през януари 2015 г. МВФ прогнозира средна цена на петрола за тази година от 57 долара за барел. Тенденцията на спад на цените бе ясна още към момента на окончателното приемане на бюджета и имаше възможност за корекции, които обаче не бяха направени, отбелязва Кадиев.

Сменят талоните на колите за Баба Марта
В. Стандарт

Нови регистрационни талони за автомобилите от март въвежда МВР. Смяната им се налага заради големите глоби, които са принудени да плащат нашите шофьори в Гърция и Унгария. Новите варианти на част 1 и част 2 от талона ще съдържат всички данни за автомобила, за което настояват гръцките и унгарските власти. Документите на автомобилите ни досега не отговаряха на европейското законодателство, което даваше право на южните ни съседи и унгарците да изискват от шофьорите големия талон, в който са вписани абсолютно всички данни за автомобила.

По-ниски пристанищни такси ще привличат круизи
В. Капитал Daily

Пристанищните такси ще бъдат намалени с 14% за пътническите кораби. Целта на правителството е да привлече повече морски круизни кораби, които да акостират на българските портове, както и да стимулира развитието на този тип превоз. Министерството на транспорта е подготвило изменение на тарифата за таксите, събирани от "Пристанищна инфраструктура", за да отговори на засилената конкуренция при круизните пътувания от страна на Румъния и Турция. Ако документът бъде одобрен от кабинета, коефициентът на редукция на тонажната такса за пътническите кораби ще стане 0.4 вместо 0.5, колкото е сега. Това ще доведе до 14% по-ниски такси за пътническите кораби.

Съдът ще гледа делото за Кара дере през март
В. Новинар

Първото заседание по делото срещу решението на Общинския съвет да разреши строителството край плажа Кара дере е насрочено за 10 март. Това съобщиха от Административния съд във Варна пред Дарик. По-рано кметът на Бяла Атанас Трендафилов заяви, че все още няма насрочено заседание по казуса. Миналата година общинарите в Бяла одобриха подробен устройствен план на зона за отдих „Бяла-север”, която включва имоти в землището на градчето и в местността Кара дере.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още