IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ и ДАНС ще си сътрудничат в областта на финансовата сигурност

Двете институции ще си взаимодействат и в противодействието и превенцията срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма

16:45 | 14.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
БНБ и ДАНС ще си сътрудничат в областта на финансовата сигурност

Българската народна банка (БНБ) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) подписаха инструкция за взаимодействие, с което двете институции се ангажират да си взаимодействат в области, свързани с икономическата и финансовата сигурност и със злоупотребите с парични средства. За това информират от централната банка в съобщение до медиите.

Споразумението е подписано днес и е в съответствие с възложените им по закон функции. Документът не е публичен, но от прессъобщението става ясно, че БНБ и ДАНС ще си сътрудничат в областта на противодействието и превенцията срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, така и при предотвратяването и разкриването на посегателства, свързани с икономическата и финансовата сигурност на страната.

„Взаимодействието ще се осъществява под формата на съвместни проверки, обмен на информация, експертна и техническа помощ и други методи в рамките на компетентностите на БНБ и ДАНС“, допълват от централната банка. Това ще става и чрез организирането на съвместни курсове и семинари.

„Новите правила и процедури за взаимодействието между БНБ и ДАНС представляват първа стъпка в създаването на нова институционална рамка за оперативно сътрудничество между БНБ и други публични институции“, гласи още съобщението.

Според него повишаването на ефективността при взаимодействието на БНБ с публичните институции и държавните органи в страната съответства на обявените от новия управител на БНБ Димитър Радев приоритети за управлението и институционалното развитие на банката.

Инструкцията е основана на чл. 3, ал. 3 от Закона за ДАНС и чл. 35, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за ДАНС, според които ДАНС има право да си взаимодейства с други държавни органи и организации чрез съвместни инструкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Това е много хубава новина, но защо и двете институции проспаха източването на КТБ от *** фирми на банкера-беглец Цветан Василев? Не е ли време все пак и български съд, и българската прокуратура да си поразмърдат малко задниците и да поискат екстрадиране на фараон Василев обратно в страната за да даде обяснения къде са откраднатите милиарди и с какви пари се купува имение за 5 млн. евро на Женевското езеро? Което още не е конфискувано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 8 години
Щом от сега нататък ще си сътрудничат, това означава, че до сега не са си сътрудничили, така ли ?! Бананова република...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още