IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът продължи пътя си надолу и през миналата седмица

Американският лек суров петрол обаче поскъпна с 1,84% за периода

08:15 | 07.09.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол поевтиняха в петък, след като опасенията за състоянието на глобалната икономика засилиха страховете, че пренасищането на пазара може да се задържи по-дълго от очакванията.

На борсата ICE в Лондон цената на фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през октомври се понижи с 1,07 долара, или 2,11%, до 49,61 долара за барел. За седмицата търгуваните в Лондон фючърси върху Брента загубиха 44 цента от цената си, или 0,88%, на фона на опасенията от глобално икономическо забавяне, породено от Китай, обобщава Investing.com.

На борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange цената на суровия петрол с доставка през октомври падна в петък със 70 цента, или 1,5%, до 46,05 долара за барел. Въпреки загубите от петък търгуваните в Ню Йорк фючърси поскъпнаха с 1,05 долара, или 1,84%, за седмицата, след като се появиха признаци, че добивът на петрол в САЩ се свива след резкия спад на цените през лятото.

Данни на анализаторската група Baker Hughes, оповестени в петък, разкриха, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 13 през миналата седмица до 662, което е първият седмичен спад от седем седмици насам.

Спредът между цената на фючърсите върху Брента и върху американския лек суров петрол WTI при затварянето на търговията в петък беше 3,56 долара за барел, по-малко от нивото от четвъртък от 3,98 долара.

В четвъртък Европейската централна банка понижи прогнозата си за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната, като посочи като фактори забавящия се ръст в Китай и ниските цени на петрола.

Междувременно в петък в САЩ стана ясно, че местната икономика е създала по-малко работни места през миналия месец от очакванията въпреки спад на нивото на безработица.

Новонаетите служители извън земеделския сектор са достигнали 173 000 души през август – по-малко от прогнозите за 220 000 и регистрираните 245 000 месец по-рано, отчете министерството на труда в петък.

Въпреки това обаче равнището на безработица, което идва от отделно проучване сред американските домакинства, се е понижило до 5,1% през август от 5,3% през миналия месец. Това надхвърля очакванията за 5,2% и е най-ниското ниво от август 2008 г.

Данните за трудовия пазар не успяха да внесат много яснота относно предстоящото решение на Фед кога да повиши лихвените проценти. Забавящата се китайска икономика и волатилността на глобалните пазари увеличиха несигурността около решението на американската централна банка.

Трусовете на пазара започнаха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията.

Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Китайските фондови пазари останаха затворени в четвъртък и петък заради честванията на края на Втората световна война и ще бъдат отворени отново в понеделник, когато американските ще са затворени заради Деня на труда в САЩ.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол от миналата година да не ограничава добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Когато в Китай изгрява слънцето в САЩ то залязва. За днес обявеният курс на юана е подобен на този от преди няколко дни - 6,356.70 за $ , но с тенденция към неговото намаляване - 6357.08 за $ЩЕ ОЧАКВАМЕ ПО ВИСОК КУРС НА ДОЛАРА!Шистоваците не се нуждаят от коментар - НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ОБЯВИ, ЧЕ ТЕ СА ФАЛИРАЛИ !!ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВА ЛАВИНА ОТ ПРОДАЖБИ НА ИНВЕСТИЦИОННИ КНИЖА СВЪРЗАНИ С ТАЗИ ДЕЙНОСТ ЩЕ СЕ ОТПРИЩИ !!Иде реч за трильони долари токсични облигации, старателно опаковани от рейтинговите агенции с ниво на риска ААА !!Ле-ле какво финансово цунами се е дигнало!!Ще помете цялата СЕКЮРИТИЗИРАНА финансова система!Кризата от 2008 ще е като лебедова песен пред това което идва!За инвестиралите в тези облигации са подготвени халби със студена чешмяна вода!ХА ЧЕСТИТО! ХАИРЛИЯ ДА ВИ Е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още