IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ през август се оказаха доста под очакванията

Докладът за заетостта е изключително важен за евентуалното повишение на лихвените проценти от Федералния резерв

16:39 | 04.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръстът на заетостта в САЩ през август отчита забавяне, но нивото на безработица се е понижило с повече от очакванията в резултат на по-малката работна сила, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

Новонаетите служители извън земеделския сектор са достигнали 173 000 души през август, заяви министерството на труда в петък. Корекциите показват, че работодателите са добавили 14 000 повече работни места през юни и 30 000 повече работни места през юли от обявените преди данни.

Равнището на безработица, което идва от отделно проучване сред американските домакинства, се е понижило до 5,1% през август от 5,3% през миналия месец.

Икономисти, анкетирани от WSJ, прогнозираха увеличение на работните места с 220 000 и спад на безработицата до 5,2%.

Средното почасово заплащане в частния сектор се е повишило с 8% спрямо миналия месец до 25,09 долара. Спрямо миналата година заплащането е нараснало с 2,2%.

Междувременно делът на американците, които работят или търсят работа, се е запазил на ниво от 62,6% през август. Равнището му не се е променяло през последните три месеца и е близо до стойностите от 1977 г.

Докладът от петък представя смесени сигнали на представителите на Федералния резерв (Фед), които заявиха, че ще вземат предвид доклада за заетостта, за да решат дали да повишат лихвените проценти за пръв път от 2006 г. насам на срещата си на 16-17 септември.

Докладът от август е последният ключов индикатор за здравето на пазара на труда преди срещата. Общият брой на незаетите работници е спаднал с 237 000, а работната сила е намаляла с 41 000, което предполага, че повече безработни са намерили работа през август.

Макар че броят на новите работни места спадна под средната месечна стойност от 218 000 между януари и юли, нивото на безработицата се понижи повече от очакваното, което предполага допълнително раздвижване след застоя на пазара на труда.

Икономистите смятаха, че Фед е готов да действа, но последните сътресения на световните финансови пазари помрачиха перспективите за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
Internet
преди 8 години
Това е добър повод за да не вдигнат лихвите и да продължат да се финансират без париТарикати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Internet
преди 8 години
Това е добър повод за да не вдигнат лихвите и да продължат да се финансират без париТарикати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още