IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня в очакване на данните за заетостта в САЩ

Инвеститорите следят внимателно данните, които ще повлияят на решението на Фед за повишаване на лихвените проценти

09:26 | 04.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът поевтиня в петък в резултат на предпазливостта на инвеститорите преди последните данни за заетостта в САЩ, които се очаква да изиграят сериозна роля за решението на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти, съобщава Ройтерс.

Цената на петрола варираше в тесен диапазон, а търговията беше слаба, тъй като китайските пазари са затворени за втори ден заради чествания по повод на края на Втората световна война.

„Имаше движения и нагоре, и надолу в определени рамки, което носи всички белези на пазар в изчакване“, казва Бен Ле Брун, пазарен анализатор в OptionsXpress в Сидни.

Цената на петрола сорт Брент за доставките през октомври спадна с 58 цента до 50,10 долара за барел, след като в предишната сесия завърши с ръст от 18 цента. По-рано през сесията в петък цената му достигна до 50,87 долара за барел.

Фючърсите за октомври на американския суров петрол West Texas Intermediate се понижиха с 66 цента до 46,09 долара за барел, след като достигнаха пик от 46,85 долара за барел по-рано през деня. В четвъртък петролът отбеляза повишение от 50 цента.

Ако данните за заетостта извън селскостопанския сектор се окажат по-добри, цените на петрола може да се повишат, тъй като те биха означавали възход на американската икономика“, казват от Phillips Futures в петък.

Слаби данни за заетостта може да притиснат цените надолу, карайки индексите на Брента и WTI да търсят подкрепа на цени от съответно 44,92 долара и 49,69 долара за барел.

Американските централни банкери вероятно ще използват данните за заетостта през август, които трябва да бъдат представени по-късно през деня, като част от преценката си дали да повишат лихвените проценти през тази година на следващата среща на Федералния резерв (Фед) на 16-17 септември.

Силният долар остава „ясна и реална опасност“ за петролните пазари, казва Ле Брун, тъй като заради него суровините, ценообразувани в зелената валута, стават по-скъпи за притежатели на други валути.

Инвеститорите следят с внимание и данните за петролните кладенци в САЩ, които също трябва да бъдат представени по-късно през деня и ще подскажат какво е нивото на доставки. Всеки спад в броя на кладенците може да подкрепи перспективите пред цените на петрола.

BNP Paribas намали прогнозата си за цената на Брента до 56 долара за барел за 2015 г. и до 62 долара за 2016 г., а на WTI – до 51 долара за 2015 г. и 56 долара за 2016 г. Според BNP огромният световен излишък ще попречи на всеки изразителен ръст през първата половина на 2016 г.

Изпълнителният директор на Роснефт Игор Сечин в петък заяви, че Русия може да повиши производството си на петрол до 700 млн. тона на година (14 млн. барела на ден) и да изнесе 300 млрд. куб. м природен газ на година към Китай.

Всичко за цената на петрола можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още