IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страничният ефект на срива на лирата: криза с гевреците

Поскъпващата цена на вносния сусам удря емоционално симита - част от идентичността на турската нация

16:02 | 16.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

През последните две години цената на симита се увеличаваше постоянно - от лира до 1,25, лири, а след това до 1,40 лири. В началото на годината той струваше 1,50 лири (около 24 цента). За поскъпването си има различни причини. Фактът, че сега и сусамът става по-скъп, е последната стъпка.

От една страна, по-скъпият геврек е малък симптом на по-голям проблем. Икономическият растеж в Турция бе обещаващ - 7,4% през 2017 г. - но това е само един от аспектите на ситуацията. Безработицата е висока, инфлацията е сериозна, доверието в Турция се възстановява слабо на фона на придобиващия все по-голяма власт президент Реджеп Тайип Ердоган.

Неотдавна инвеститорите реагираха неуверено на ескалиращия спор между САЩ и Турция заради задържането на американски пастор в Турция. Лирата се срина до историческо дъно. Тя загуби повече от 40% от стойността си спрямо еврото и долара от януари насам. Фондовите пазари са нервни. В допълнение към това Тръмп удвои наказателните мита срещу Турция в петък. Ердоган, междувременно, обвини Запада за сриването на лирата и призова населението да обменя долари и евро в местна валута.

От друга страна – налице са и турски стратегии за пазара на сусам, някои ги наричат и „конспиративни теории“. Ялджън например твърди, че търговците на едро, които той нарича "сусамени барони", са натрупали сусам в складовете си, за да го направят по-скъп. "Сусамните барони" обаче отричат обвиненията.

Търговец, който не е пожелал да бъде назован, тъй като темата е „емоционална“, от своя страна вижда причината за високите цени в долара. Понеже Турция почти не отглежда сусам, той се внася от чужбина, например от Индия или Афганистан. При това този внос става все по-скъпо удоволствие.

„Сусамът като суровина не е станал много по-скъп, но доларът поскъпна", каза той. Самият той е купувал 25-килограмова торба със сусам за еквивалента на около 200 лири - сега тази торба струва повече от 300 лири. Една от последиците е, че търсенето пада рязко. Дали това означава и по-малко симит, ще покажат следващите седмици.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още