IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. М. Кожухарова: По-малко болни от грип, по-ниски загуби за икономиката

Политиката ни е насочена към намаляване броя на заболелите от грип, а с това и към ограничаване на разходите за тяхното лечение

07:46 | 24.11.11 г. 3
<p>
	<em>Проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология Снимка: Investor.bg</em></p>

Проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология Снимка: Investor.bg

- Накои противници на ваксинацията веднага ще я свържат с възможността да се облагодетелстват определени фармацевтични компании?

Нека не забравяме, че в противен случай биха се облагодетелствали други фармацевтични компании, които произвеждат антибиотици за лечението, а то не излиза по-евтино. Така или иначе се плаща на фармацевтичните компании за медикаменти - независимо дали е за ваксина или за последващо лечение.

- Кои са грипните щамове, които се очаква да се разпространят тази година?

За тази година няма информация за появата на нов щам. Очакваните щамове са познатите "Калифорния" (H1N1), "Пърт" (H3N2) и "Бризбейн". Името на щама се определя винаги от мястото, където той е изолиран за първи път. Затова щамовете носят в някои случаи доста екзотични имена. За съжаление не може да се предвиди кога точно ще започне грипната епидемия. Тя се разпространява в широки граници от ноември до март. Това, което може да се предвиди, е, че когато се появи нов щам на болестта, епидемията настъпва по-рано.

- Кога е най-подходящото времето за ваксиниране срещу грип?

Сега е точният момент за поставянето на ваксината, защото не можем да прогнозираме кога ще започне грипната епидемия. Но ако човек е решил да се ваксинира, трябва да го направи навреме, а не панически, когато се заговори за епидемия. В този случай има риск да няма ефект от имунизацията.

Антивирусните препарати се купуват с рецепта. Хората не ги познават добре, а има и такива медикаменти със заблуждаващи имена. Затова не би трябвало те да се купуват без лекарска консултация. Решението за имунизацията е строго индивидуално и трябва да бъде съобразено с общия здравен статус на пациента.

Трябва да е ясно обаче, че изписаната ваксина действа само срещу посочените щамове. Тя не е ефективна и не може да предпазва от друг щам, различен от посочените. Също така ваксината по никакъв начин не предпазва от вирусна хрема, например.

Не трябва да има свръхочакване към грипните ваксини. Всяка ваксина действа срещу точно определени щамове, а не срещу други заболявания. Идеята е да се ваксинираме, за да не боледуваме точно от тези три щама, които циркулират през годината.

- Коя група хора е най-застрашена от вируса на грипа?

В момента официалната препоръка у нас е за деца над шест месеца, които имат хронични заболявания, категорично да се ваксинират. Друга рискова група са по-възрастните хора, особено когато имат хронични заболявания. Хората в напреднала възраст са най-застрашени от грипа и при тях ваксинацията в някои случаи може да се окаже животоспасяваща.

- Каква е държавната политика по отношение на превенцията срещу грипа?

Трябва да следваме препоръките на европейско ниво. В една от препоръките на Съвета на Европа се посочва, че към 2015 г. 75% от рисковите групи от населението трябва да бъдат ежегодно ваксинирани срещу грип. Това са хората в напреднала възраст, тези, които имат хронични заболявания и здравните работници. За съжаление, обхватът на ваксинираното население в България за миналата година е по-малко от 3,5%.

Една от мерките е провеждането на информационни кампании, насочени към определени целеви групи. Но имаме доста работа в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Цитат: "Нека не забравяме, че в противен случай биха се облагодетелствали други фармацевтични компании, които произвеждат антибиотици за лечението"Моме - какви антибиотици за лечение на вирусна инфекция? А? Ей, хора - мислете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
То, като му преевете на човек имунната система и да е по-малко грипа(а той не е) почват други и по-тежки болести. Вече има доста истинско инфо за ваксините:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
пове4е приходи за фармацевти4ната верига
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още