IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Петров: Държавата трябва да убеди дълговите инвеститори, че сме различни

Не очаквам ниски лихви по външния ни дълг в непосредствено бъдеще, споделя изпълнителният директор на ING Пенсионно осигуряване

07:40 | 29.11.11 г. 2
<p>
	Анастас Петров.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Анастас Петров. Снимка: Личен архив

- Близо 25% от средната класа в САЩ смята, че ще трябва да работи поне до 80 години, като американците между 20 и 40 години очакват социалната система да осигури едва 20% от средствата им за пенсия. България и ЕС като цяло са с по-лоша демографска структура от САЩ, какво бъдеще чака 30-годишните българи?

Действително демографската ситуация и в ЕС, и в България не е добра и тенденцията е неблагоприятна. С увеличаването на броя на получаващите пенсии и социални плащания и намаление на работещите, ролята на държавата ще става все по-трудна. Обсъждано е много пъти как държавата покрива по-голямата част от разходите за тези плащания и няма две мнения, че трябва да се увеличи събираемостта на вноските, както и да се преразгледат условията за пенсиониране на различните категории работници и служители. Заедно с това, в интерес на дългосрочната стабилност на пенсионната система е важно да бъде утвърден тристълбовият модел.

Това утвърждаване преминава през увеличаване на познанията за това какво представлява и как работи системата, както и през повишаване на общата финансова грамотност. Хората трябва да са наясно какви са алтернативите за спестявания за късните години и че ако в активна възраст те не се погрижат да отделят спестявания, няма кой друг да им осигури достойни старини. Освен пенсионните фондове, вариантите включват и дългосрочните продукти на застрахователни компании, спестяванията в банки, инвестиции в договорни фондове и други.

Едно от предимствата на задължителните и доброволните пенсионни фондове, както и на другите алтернативи, е наличието на индивидуални сметки, голяма прозрачност и съществуването на пряка зависимост между внасяните средства и размера на натрупванията и последващите плащания. Това има и дисциплиниращ ефект.

- Как гледате на въвеждането на нов вид мултифонд, а именно влагащ само в банкови депозити, който мнозина вероятно биха избрали, пък и би бил освободен от голяма част от таксите, тъй като е лесно управляем?

Има нужда от въвеждане на всеки от видовете мултифондове, от консервативен до агресивен, за да можем по-добре да отговорим на различната толерантност към риск на клиентите ни. Действително, при неспокойни за пазарите времена голяма част от хората биха предпочели активи с по-ниско ниво на пазарния риск, като депозитите например.

При обичайни обстоятелства обаче, особено когато хоризонтът е дългосрочен и целите са свързани с постигане на възвращаемост над инфлацията, активите с по-високо ниво на риск са необходими. Акциите, суровините, имотите осигуряват инфлационна защита в дългосрочен план, но в краткосрочен план стойността на инвестициите може да варира чувствително.

Силно се надявам през следващата година да имаме вече консенсус по текстовете, свързани с мултифондовете и фазата на изплащане и да бъдат извършени и другите необходими промени в Кодекса за социално осигуряване.

- Голяма част от българите нехаят как и от кого се управляват техните лични пенсионни вноски, като вероятно причината е, че те са твърде малки и буквално не заслужават внимание. Как може това да се промени?

Наистина, много голяма част от хората не знаят в кой фонд постъпват осигурителните им вноски. Те трябва да се интересуват без значение дали вноските и натрупванията към момента са малки или големи (те на практика зависят от самите тях). По-важното е, че това са средствата, които ще осигурят допълнителния заместващ доход в годините след пенсиониране.

Освен размерът на вноските от голямо значение за стойността на натрупванията е и изборът на пенсионноосигурително дружество. Важно е партньорът в тези дългосрочни отношения да е компания с опит, традиции, добро корпоративно управление. От значение е инвестициите да бъдат управлявани благоразумно, при избягване на конфликт на интереси и при ефективно управление на рисковете. 

Необходимо е пенсионноосигурителните дружества, Комисията за финансов надзор, Министерство на финансите и други институции да обединим усилия, за да увеличим познанията за системата, както и общата финансова култура в обществото. Така ще създадем предпоставки хората да бъдат по-ефективни при избора си на партньори и продукти за спестявания за късните години и при управлението на личните си финанси изобщо. Това би заздравило устоите на пенсионната система, както и на финансовата система като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Различни не означава ли "нагли" в краденето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още