IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Вачева: Целта е София Комерс да остане сред най-атрактивните дружества на БФБ

Жизненоважно е да запазим своите най-добри служители и затова увеличихме възнагражденията, заявява изпълнителният директор на София Комерс - Заложни къщи

08:20 | 21.03.12 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ирена Вачева.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Ирена Вачева. Снимка: Личен архив

Ирена Вачева е следвала в университета Винсент Сент Дюни в Париж, специалност Информация и комуникация с профил Медии в периода 2004-2008 г. До 2009 г. следва в университата Пол Сезан в Марсилия, специалност Науките за информацията и новите технологии. В момента следва във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност Финанси.

През 1999 г. работи като водещ в софийското радио Viva, впоследствие работи за Freemedia, Париж, Sia advertising, София и Dream team, София. В София Комерс - Заложни къщи работи от 2008 г. до 2010 г. като мениджър Връзки с обществеността, след това от 2011 г. е главен технически секретар, а по-късно и изпълнителен директор.

- Г-жо Вачева, през 2011 г. има чувствителен ръст на разходите за възнаграждения в компанията ви от 97% до 2,73 млн. лв. На какво се дължи той?

Както знаете, аз заемам тази позиция от последния месец на 2011 г., а решението за увеличение на възнагражденията е взето от предното ръководство и няма как да коментирам причините. Въпреки това смятам, че политиката за оценяване на добрите ни мениджъри и поощряване на ефективните служители е правилна. Така че нямам намерение да я променям засега. В цялостно трудната ситуация на пазара в момента е жизненоважно да запазим своите най-добри служители на ключови позиции и адекватните възнаграждения са част от цялостната ни вътрешна политика.

- Има предложение на вицепремиера Симеон Дянков за регулация на кредитите до 400 лв. До какъв размер са отпусканите от вас заеми?

Предложението на министъра не ни засяга пряко, тъй като то се отнася за потребителските необезпечени кредити. Ние работим по друга наредба на Министерството на финансите - Наредбата за дейността на заложните къщи, която урежда даване на заеми срещу залог. Там нямаме ограничения за отпускания от нас заем. В практиката ни най-често те варират между 60 и 100 лв. на клиент, като рядко надвишават сумата от 400 лв. 

- Кой ви регулира в момента и очаквате ли промяна в дейността си, ако има нова регулация?

Поради естеството на работа ни попадаме под контрола не само на Наредбата за дейността на заложните къщи, която оформя основната нормативна база, но и на МВР, Комисията за защита на потребителите, Валутния закон, Закона за мерките срещу изпиране на мръсни пари, Комисията за защита на личните данни, Комисията по финансов надзор. 

Ще си позволя да спомена, че несъвършенствата в наредбата са предпоставки за свободно тълкуване на нормите, което от своя страна дава основание на контролиращите органи да бъдат много креативни в съставянето на актове.

Това е причината чрез Българската Асоциация на Заложните  Къщи, на която сме член, да инициираме работни групи за промяна на текстовете чрез министерството на финансите и на вътрешните работи, но процедурата е бавна.

Ако има нова регулация, ще бъдем длъжни да се съобразим с нея, но на този етап не се очакват промени. Част от успеха ни се дължи на гъвкавостта и адаптивността ни, като ще се борим  да продължаваме да развиваме тези си качества, като, разбира се, съблюдаваме спазването на действащите регулативни нормативни рамки.

- Дейността ви се осъществява в 161 обекта към края на 2011 г. Очаквате ли увеличението им? Планирате ли закриването  на някои?

Непрекъснато анализираме пазара и актуализираме позициите си. Както всяка година, така и тази планираме преструктуриране на около 10% от обектите. Къщи, които не работят достатъчно добре, ще бъдат затваряни за сметка на нови, благодарение на които да поддържаме добрите резултати. Но въпреки стагнацията на пазара, нямаме намерение да свиваме дейността си, поне не на този етап.

В момента разработваме концепция за франчайзинг. Може да се окаже добър ход срещу конкуренцията. Но все още сме в тестов стадий.

- Какви са последните нагласи и тенденции в бизнеса  ви, промени ли се видът на залаганите вещи, размерът на търсеното финансиране, срокът му?

През последното тримесечие не наблюдаваме промени  в нагласите на клиентите ни. За обезпечаване на заема най-често се вземат ценности - златни и сребърни изделия. Нерядко вземаме и вещи - бяла, черна техника, мобилни телефони.

Своеобразен пик в търсенето на заеми срещу залог няма. Важно е да отбележим още, че голяма част от клиентите ни са редовни, тъй като виждат в нашите обекти приемлив вариант за бързо, лесно и достъпно задоволяване на регулярни или спорадични финансови нужди, а името и публичният ни статут са гаранция за коректност. 

Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Бертрам - то е ясно, че Ирен няма да коли и да беси самостоятелно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
напълно нормално за бг сферата на крадените вещи и вещите продадени заради безизходица на заложните да бъдат начело на нашия жалък битак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
ОК маце - шъ стоим и ще гледаме да видим дали ще стане така.А ако стане ще е голям срам за българската икономика точно компания с такава дейност да е най-атрактивната на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Казвал съм го и преди - Ирен е много готина, но според мен и е прекалено-прекалено рано да застане начело на дружество като София Комерс. Ако е проформа CEO това е дргуо нещо, но и то не е добра практика. В бизнеса със заложните къщи е пълно с вълци и хиени и е рано за момиче като Ирена да се бори с тях. Искрено и желая успех и съм убеден, че работи със сърце и желание.Дано да се окаже, че бъркам като казвам , че е млада и неопитна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Masta'Trada&#03
преди 12 години
Смях в залата! Много хора се лъжат тука заради дивидента на превилегированите, но един по-обстоен анализ бързо разкрива гнилостта на компаниата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 12 години
Драги Симов - основният доход на Ирен не е от заплата, а от това че е акционер с 3% дял в компанията.Дали ще разчита само на заплатката или ще положи усилия да увеличи печалбите, а оттам и дивидентът - как мислиш? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
vale1
преди 12 години
1.Следвала на разни места ,но поне завършила ли нещо?2.Докъде стигна обратното изкупуване -защо не дават инфо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
По-големи заплати по-малка печалба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 12 години
Ирен има много добри идеи и много хъс за работа, имам и доверие. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още